Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Veselý Kopec nabídne pohled na klidné skromné Vánoce předků

  7:50aktualizováno  7:50
Dnes začíná ve skanzenu na Veselém Kopci výstava, která ukazuje Vánoce tak, jak je slavili naši předkové: klidnější a skromnější. Motivem výstavy, která potrvá do dvanáctého prosince, je obdarování, podoba tradičních dárků a zvyky, které provázely venkovský Štědrý večer v průběhu dvou století.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Dalibor Glück, MAFRA

"Návštěvníky možná překvapí, když zjistí, že na Vysočině, na venkově, bývala v polovině devatenáctého století tím jediným a hlavním dárkem štědrovečerní večeře. Nic jiného. Později začaly dárky dostávat pouze děti a většinou to byly dárky poměrně jednoduché," řekla Ilona Vojancová, vedoucí správy Souboru lidových staveb Vysočina.

A jak takové dárky vypadaly? Rozhodně neměly podobu dnešních hitů Vánoc, jakými jsou stavebnice lego nebo postavičky Spidermana. Rodiče je vytvářeli sami a dávali jim různá jména, například vrkoč, zahrádka nebo svět.

„Na jarmarku nakoupili lidé ovoce a potom z čerstvých i sušených kousků vytvářeli různé stavby. Základem bylo jablko ozdobené křížalami, sušenými švestkami nebo třeba ořechy. Až začátkem minulého století se dárky začaly podobat dnešní nadílce, i když mnohem skromnější,“ vysvětlila Vojancová.

Až do první světové války lidé na Štědrý den nejedli maso

V nadílce ale děti mívaly spíš praktické věci - tabulku do školy, penál, ty z majetnějších rodin našly pod stromečkem i dřevěnou hračku. Dospělí se svých dárků, zpravidla šátků nebo rukavic, dočkali až po první světové válce. A teprve ve čtyřicátých letech dvacátého století se poprvé objevily dárky zabalené do pěkného papíru, do té doby se žádné obaly nepoužívaly.

Návštěvníci skanzenu na Vysočině budou moci porovnat i štědrovečerní stůl současnosti a minulosti. "Ve srovnání s dnešní dobou bude možná znít neuvěřitelně, že až do začátku první světové války nenajdeme ve štědrovečerním jídelníčku maso. Většinu pokrmů připravovali lidé z kynutého těsta, hub nebo luštěnin. Specialitou byly také omáčky ze sušeného ovoce. Ty pak jedli studené a přikusovali k tomu vánočku," popsala Vojancová.

Hlavním chodem ve třicátých letech minulého století býval jablečný závin, o deset let později se na talíři objevil kapr. A také hutné polévky, oblíbené byly hrachová nebo bramborová. I cukroví vypadalo jinak.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Opuštěné prostranství před chrudimským hotelem Bohemia
Chrudim hotelu Bohemia neustoupila, trvá i na podzemním parkovišti

Společnosti Homa holding, vlastníkovi čtyři roky rozestavěného hotelu Bohemia v centru Chrudimi, se v pondělí nepodařilo přesvědčit tamní zastupitele, aby...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Bývalí obchodníci nabízeli revize smluv, přitom u seniorů kradli ve velkém

Policie obvinila čtyři mladé muže, kteří si na Pardubicku udělali ze seniorů bankovní ústav. Coby bývalí zástupci energetických firem jim nabízeli revize...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Spory o trasu dálnice u Litomyšle gradují. Radní chtějí tajné hlasování

Hádka o to, kudy povede dálnice D35 kolem Litomyšle, vrcholí. Ve čtvrtek budou tamní zastupitelé rozhodovat o tom, zda souhlasí s vedením po vysokých náspech...  celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.