Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Perníkáři oslaví své produkty, o šancích perníkového piva pochybují

  14:22aktualizováno  14:22
Na pardubickém zámku v úterý vypuknou slavnosti perníku. Produkt, který město proslavil, získal ochrannou známku od Evropské unie a podle některých názorů by se měl více propagovat a využívat. Nad nápadem vařit třeba perníkové pivo se ale Josef Novotný, který se o ochranu také zasloužil, pozastavuje.

Josef Novotný, výrobce tradičního pardubického perníku | foto: Michal Klíma, MAFRA

Co vlastně znamená pro kupujícího, že pardubický perník má ochrannou známku Evropské unie?
Záruku kvality. Nyní máme všichni perníkáři jasně danou recepturu, kterou musíme dodržet. Nejde přidávat jiné suroviny. Lišit se samozřejmě můžeme v poměrech surovin či koření. Ale základ musí být jen jeden. Tedy pokud výrobce chce užívat ochrannou známku EU a název Pardubický perník.

Vyplatila se snaha o zisk známky?
Určitě. Lidé už dnes nekupují jen to nejlevnější. Řada z nich ocení kvalitu. A tu jim právě tyto známky zaručí. A to ani nemusí být hned známka z Evropské unie. Stačí česká vlaječka nebo ocenění Mls Pardubického kraje. Všechno má svou váhu a podle mě opravdu přišla doba, kdy si lidé nevybírají jen v supermarketech podle ceny. Věří třeba více výrobkům, které byly vyrobené v České republice.

Přesto se občas dá vidět výrobek s nápisem pardubický perník, ale výrobce je třeba z Prahy?
To musíme hlídat. Pokud by lidé něco takového zaregistrovali, pomohlo by nám, kdyby nám dali vědět. Musíme se tomu bránit, obracíme se na úřady. V krajním případě bychom se bránili žalobami. O naši značku se staráme, vždyť získání ochranné známky nás stálo úsilí. Pardubický perník tak má vyrábět jen ten, kdo sídlí v katastrálním území města a používá danou recepturu. Takže ho nemůže vyrábět firma v jiném městě, a to bez ohledu na to, že koupila třeba práva od zkrachovalé pardubické firmy.

Přijede i Vilém z Pernštejna

Slavnosti perníku se budou v úterý 8. května konat už pojedenácté. S podporou města a dalších partnerů je od 10 do 18 hodin připravený program na obou nádvořích zámku.
Po 16. hodině ho ozdobí příjezd Viléma z Pernštejna, který společně s primátorkou města udělí audienci nejen pardubickým perníkářům, ale pozdraví i lid poddaný.
Již v průběhu dne bude na jeho počest znít dobová hudba pardubických pozounérů a členové skupiny Fortis předvedou tance renesance i prostého lidu, které si budou moci návštěvníci i vyzkoušet.
Již tradičně si každé dítko bude moci za laskavého dohledu Baby Jagy uloupnout perník z perníkové chaloupky, vyzkoušet sedání na lopatu nebo zdobení perníčků. Na dospělé i děti čeká dále jarmark perníku, medu, dřevěných a dalších výrobků, občerstvení, výstava perníků, soutěž v pojídání perníku, perníková volenka, malování obrázků do perníkové galerie i další umělecké tvoření. Budou se také hrát pohádky.

Tomio Okamura říkal, že podle něj je perník v Pardubicích málo vidět. Že by tu čekal perníkové omáčky, zmrzliny, prostě perník na každém kroku...
My jsme jeho názor zaznamenali a bavili jsme se o něm, ale podle mě je to nesmysl. Dokážete si představit, že byste si dal perníkové pivo?

To asi ne. Ale perníkovou zmrzlinu bych zkusil...
Ve smyslu, že by v ní bylo koření, které se používá k výrobě perníku? Pak ano. Ale těžko bude někomu chutnat zmrzlina, ve které bude nastrouhaný perník. Navíc perník v Pardubicích není jen pro dekoraci nebo na konzumaci. Skutečně se tu využívá, třeba nastrouhaný k plněným ovocným knedlíkům. Stejně tak se tu perníkem zahušťují omáčky, jako například rajská. Takže ano, v této podobě by perníku mohly restaurace a hotely využívat více. Ale je nesmysl vymýšlet umělá nová jídla s perníkem a dejme tomu ho obalit a smažit jako řízek.

Je perník tahák pro turisty? Jezdí k vám třeba turisté na objednávku?
Ano, je a z celé republiky. My je nemůžeme pustit přímo do výroby, ale máme pro ně připravený program, perník mohou ochutnat a koupit si ho. Zájem je i ze zahraničí a perník jsme předváděli na různých místech u nás i venku. Perník také cestuje se státními návštěvami. Takže pro ministra obrany jsme dělali perníky ve tvaru pandurů, pro ministra školství ve tvaru knihy.

Máte zajímavé internetové stránky, kde v e-shopu nabízíte i perník s erotickými motivy. Jak jde dohromady tradiční perník a moderní doba? Prodává se víc v kamenném obchodě, nebo přes internet?
Časy se mění, takže prodej přes internet stoupá. Ale stále je pro mnoho lidí důležitý prodej v obchodě, kde mohou perník vidět a prohlédnout si ho.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Současné ukončení první části obchvatu Chrudimi. Navazující druhý úsek má začít...
Silničáři počítají s dokončením obchvatů Chrudimi a Svitav v roce 2021

Kdo se trápí v ucpaných ulicích Chrudimi a Svitav, může opatrně začít stříhat metr. Ředitelství silnic a dálnic oznámilo předpokládané termíny dokončení nových...  celý článek

Schaeffler Production CZ, dříve INA Lanškroun, slavnostně otevřela nový výrobní...
Výroba dílů pro automobily zaměstná v nové svitavské hale na tisíc lidí

Německá firma Schaeffler ve čtvrtek otevřela ve Svitavách nový závod, který dá práci přibližně tisícovce lidí. Investuje do něj téměř 100 milionů eur. Zatím je...  celý článek

Na chrudimský obchvat se mají stavební stroje  vrátit znovu v roce 2018.
Jihozápadní obchvat Pardubic asi vznikne, stavba je ekonomicky výhodná

Plány na stavbu jihozápadního obchvatu Pardubic, které byly několik let u ledu, se vracejí do hry. Silničáři oznámili, že podle nových propočtů se stavba...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.