V Pardubicích ukáže své umění také šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

V Pardubicích ukáže své umění také šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | foto: MF DNES

Závodiště se změní v jednu velkou restauraci i s renomovanými kuchaři

  • 0
Irský hot dog, lanýžová pěna s roastbeefem nebo třeba šneci po burgundsku a cvrček banánový na másle. Dostihové závodiště bude o víkendu Mekkou všech labužníků. Koná se tam totiž Fresh Festival.

Nasát libé vůně linoucí se z desítek stánků, probrat se názvy stovek delikates, které kuchaři připravili, a pak ochutnávat. Takový plán si mohou připravit návštěvníci pardubického Fresh Festivalu, který se uskuteční už tento víkend na dostihovém závodišti. Akce se koná potřetí, v předchozích dvou letech se však jmenovala Apetit Festival.

„Ty, kdo dorazí, ať již v sobotu nebo v neděli, čeká den plný jídla, pití a kuchařských show. Nebude tu ani letos chybět například Zdeněk Pohlreich, Roman Vaněk nebo herečka Markéta Hrubešová,“ říká pořadatel akce Martin Nauš.

Na hlavním pódiu Fresh Festivalu se budou střídat profesionální kuchaři i známé osobnosti, které jsou vyhlášené svým kladným vztahem k jídlu. Z druhého pódia povedou slavní hosté kulinářské workshopy a návštěvníci festivalu si s nimi budou moci vaření vyzkoušet přímo na místě. V přestávkách mezi kuchařskými show vystoupí komici z pořadu Na stojáka.

Něco na zub nabídnou i východočeské restaurace. Třináct se jich bude se svým menu ucházet o titul Východočeská restaurace roku 2015, který vyhlásí na závěr akce na základě hlasování návštěvníků primátor Pardubic Martin Charvát. Na milovníky piva bude v areálu Agrofert parku čekat dvacet pivovarů a na své si přijdou i vinaři, kteří na závodišti najdou deset stánků různých vinařství.

Krajta, zebra, nebo snad krokodýl?

Vedle soutěžních restaurací se na festivalu budou prezentovat i restaurace, které nabídnou nevšední zážitky. Avantgardní kuchař Petr Koukolíček bude podávat extrémní pochutiny - krajtu královskou, krokodýla, žáby či maso ze zebry -a představí i molekulární gastronomii. Chybět nebude ani šnečí farma z Olomouce nebo Petr Ocknecht, jehož specialitou je zase hmyz.

Fresh Festival Pardubice

V sobotu 20. června bude program probíhat od 10 do 21 hodin, v neděli 21. června pak od 10.30 do 18 hodin. Vstupné na každý den je 50 korun. Festival se koná v areálu dostihového závodiště v Pardubicích. K vidění budou skvělé kuchařské show, kulinářské workshopy na pódiu povedou špičky oboru. Své umění ukáže „zlý šéf‘ Zdeněk Pohlreich, šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk a rytíř francouzského řádu Chaine des Rotisseurs Dalibor Navrátil. Tradiční součástí festivalu je soutěž o Východočeskou restauraci roku, které se účastní 13 TOP restaurací se svým degustačním menu, v soutěži o Pivo Fresh Festivalu se utkají dvě desítky zástupců. Návštěvníci budou moct okusit i některé mimořádné pokrmy - krajtu, molekulární gastronomii i speciality z hmyzu.

Areál festivalu se pro návštěvníky otevře v sobotu v 10 hodin. „Hned první den předvedou své kuchařské show dvě dámy - Karolína domácí kuchařka známá z TV Prima a herečka Markéta Hrubešová. Doplní je například Gondíci, a jak vařit zdravě a chutně, ukáže výživový poradce Petr Havlíček,“ říká k programu úvodního dne Martin Nauš.

Fresh Festival v sobotu dále představí jednu z nejlepších food blogerek u nás Veroniku KOKO Kokešovou i nejznámějšího českého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

V neděli uvaří z hmyzu Petr Ocknecht a své umění předvedou další kuchařská esa - Roman Vaněk, Dalibor Navrátil a Filip Horký.