Chcete čerstvé pečivo, maso, uzeniny, zeleninu  ovoce? Anebo je libo voňavé

Chcete čerstvé pečivo, maso, uzeniny, zeleninu ovoce? Anebo je libo voňavé koření? Prodejci už zahájili sezonu trhů. Foto: Michal Klíma, MAFRA

Farmářské trhy na pardubické Dubině mají nový hit. Prodej živých ryb

  • 2
Sazenice zeleniny i květin, čerstvé ryby, čerstvá zelenina. To jsou v současné době největší hity farmářských trhů na pardubickém sídlišti Dubina. Konají se druhý rok a pro velký zájem tu budou každou sobotu až do Vánoc.

Čerstvé výpěstky a výrobky farmářů z blízkého okolí získávají mezi lidmi stále větší oblibu. Zákazníci častěji přicházejí na to, že je lepší koupit čerstvou zeleninu od farmáře ze sousedství než zelinářské a ovocnářské zboží v marketech.

"Vzhledem k tomu, že zájem o místní zemědělské produkty neustále roste, rozhodli jsme se, že tuhle možnost nabídneme i obyvatelům na Dubině. Ne všem se chce třeba do Polabin nebo na autobusové nádraží, kam se přesunuly trhy z pivovaru. Určitě raději vyrazí před dům, než aby jezdili nakupovat přes půlku města," říká hlavní organizátor trhů Vítězslav Štěpánek, který je starostou třetího pardubického obvodu.

Kdy jste na Dubině s trhy začínali?
Loni jsme si řekli, že to vyzkoušíme, že otestujeme, jaký bude mezi lidmi zájem. A ten byl takový, že jsme letos začali už na konci března. Trhy budou každou sobotu od šesti do dvanácti hodin až do Vánoc.

Nemáte obavy z toho, že budete mít málo prodejců? Jsou města, kde trhy pro jejich nezájem ruší.
To v žádném případě. Jak ukázal loňský rok i začátek toho letošního, zájem je čím dál větší. Jak mezi zákazníky, tak mezi prodejci. Pro ty jsme postavili osm stálých stánků, ostatní si vozí svoje nádobíčko sami.

Dělali jste při zahájení trhům nějakou propagaci? Oslovovali jste prodejce?
Loni jsme jich pár oslovili, to je pravda. Pak si to ale řekli mezi sebou a hlásí se nám jich pořád víc a víc. Letos jsme pro ně vyčlenili velké parkoviště, aby měli místo i ti, kteří prodávají přímo z chladicích dodávek, jako řezníci, uzenáři, nebo prodejci mléčných výrobků. Tenhle krok se nám určitě vyplatil. Začali sem jezdit třeba řezníci a výrobci uzenin až z Letohradu nebo Orlických hor.

Co všechno se na Dubině prodává?
Všechno, co se dá vypěstovat na poli nebo na zahradě, co odchovají na svých farmách malí sedláci nebo co vyrobí malí živnostníci. Nejvíc samozřejmě sezonní zelenina a ovoce, maso, uzeniny, sýry, ale i další potraviny.

O co mají lidé na trzích největší zájem?
To je samozřejmě sezonní. Teď momentálně se ve velkém kupují sazenice zeleniny i květin, nově i uzeniny, maso od farmářů z podhůří a Orlických hor. Absolutním hitem je letos prodej živých ryb. Zákazníci si pochvalují, z kolika druhů si mohou vybrat. A většina z nich je i ráda, že jim tu rybu usmrtí a vykuchají.