Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rum je základ, říká Pavlína ze soutěže Peče celá země

  8:19
Pavlína Johnová z Dědka u Živanic na Pardubicku skončila v soutěži Peče celá země na stupních vítězů.V reality show se proslavila nejen poctivými dávkami rumu, kolapsy, z nichž zvládla svou bojovností vybruslit, ale i pokorou, které ji dovedly až mezi tři nejlepší kuchařky soutěže.

Úspěšná pekařka v pekárně, kde nyní pracuje. | foto: Archiv P. Johnové

Když peče Pavlína

„Nic se neděje náhodou,“ říká Pavlína Johnová. Po vzoru věty, kterou se celoživotně řídí, se přihlásila do soutěže Peče celá země, kterou uvedla Česká televize. 

„Zrovna jsem vařila, slyšela upoutávku a prostě jsem věděla, že to musím udělat. Byl to takový zvláštní jistý pocit, že jsem se zkrátka přihlásila. Jasno jsem měla hned i v tom, co upeču na casting,“ říká Pavlína Johnová.

Celou soutěž bere jako dar. „Poznala jsem spoustu skvělých lidí a to vlastně bylo asi to nejvíc. A taky jsem si uvědomila, že bych měla dělat to, co mě nejvíc baví a naplňuje. Takže jsem změnila zaměstnání, pracuji v pekárně, která mi časově umožňuje péct si více doma pro své blízké a známé,“ říká Johnová.

Kdo by si myslel, že si oceněná pekařka přivezla z natáčení hlavně kulinářské fígle, ten se plete. Pravda, po soutěži začala daleko víc pracovat s karamelem.

„Do té doby jsem ho moc neznala, ale je úžasný, a to jak sladký, tak slaný i jako ozdoba. Výborně se s ním dochucují dobroty s mandlemi a různými ořechy, ale i s ovocem,“ pochvaluje si zpestření svého pečení Johnová.

Odpalované knedlíky

500 ml mléka, sůl, lžíce cukru, 100 g másla, 300 g dětské krupičky, 300 g hrubé mouky, 2-3 vejce, meruňky

Do kastrolu nalijeme mléko, přidáme sůl a cukr, zahřejeme, přidáme máslo a po rozpuštění krupičku. Odpalujeme tak dlouho, až se těsto nelepí na stěny hrnce. Necháme vychladnout. Poté na vále k těstu přidáme vajíčka a přisypeme hrubou mouku. Vyválíme plát, nakrájíme čtverce, plníme meruňkou a dáme vařit do vroucí osolené vody. Hotové knedlíky polijeme máslem, dozdobíme mandlemi, meruňkovým rozvarem, moučkovým cukrem a šlehačkou. 

Rozvar: Meruňky nakrájíme na kostičky, přidáme cukr a šťávu z citronu a dusíme doměkka.

Zkaramelizované mandle: Na pánev si dáme 100 g cukru krupice a trochu vody. Necháme rozpustit a přisypeme plátky mandlí, necháme chvíli karamelizovat, ale nesmí zhnědnout, občas promícháme. Směs vyschne a je křupavá.

To nejdůležitější, co si ze soutěže odnesla, je, že se naučila pracovat s časem. Tomu ostatně hlavně pomohl obrovský časový stres, kterému byli amatérští pekaři během jednotlivých výzev vystavováni. 

„Zjistila jsem, že pořádně přečtený recept je základ,“ říká pekařka. Soutěž Peče celá země jí bude připomínat dárek, který dostala od vítězky Petry Burianové. Ta jí osobně dovezla kus ze své výhry - robota.

„Podělila se se mnou o svou výhru a udělala mi obrovskou radost. Moc jí tímto děkuji a netuším, jak jí to oplatím,“ říká Johnová.

Během společně strávených týdnů se tým pekařů stmelil a i z televizní obrazovky bylo znát, že tato reality show neusiluje o to, aby amatérské kuchaře pokořila.

„Vůbec jsem si nepřipadala jako v soutěži. Ano, byla tam porota, ale jejich výtky jsem brala spíše jako vzácné rady. Jsem amatér, a tak jsem si velice vážila každé jejich pochvaly, ale více mě hřálo, když se na moje výrobky vrhl štáb, když zhasly kamery,“ vzpomíná pekařka. 

Rum je základ, říká pekařka

Konkurenci a přehnanou soutěživost necítila u žádného z kolegů. Všichni brali podle ní soutěž jako výzvu. „Jeden stejný recept pro všechny, a ve výsledku jiná dobrota. To byla úžasná podívaná. Prostě co osobnost, to její rukopis. Moje výrobky měly jen o trochu víc rumovou vůni a chuť,“ nezapře svou slabost pro rum. 

Kokosové řezy

Korpus: 7 bílků, 300 g moučkového cukru, 200 g kokosu, 5 lžic hladké mouky, špetka soli

Nugátový krém: 120 g cukru krupice, 3 celá vejce, 30 g kakaa, 250 g másla

Čokoládová poleva se smetanou: 200 g čokolády, 200 g smetany ke šlehání 

Ušleháme sníh se špetkou soli, potom přidáme cukr a po chvilce kokos a nakonec po lžicích zlehka vmícháme mouku. Na plech dáme pečicí papír a těsto rovnoměrně rozetřeme. Dáme péct do trouby na 170 °C na pár minut. Pak si uděláme krém, a to tak, že nad párou vyšleháme cukr, vejce a kakao do hustší kaše. Necháme vychladnout a vyšleháme společně s máslem do krému. Natřeme na vychladlou placku. Polijeme polevou. Tu vytvoříme ohřátím šlehačky, k níž nalijeme rozpuštěnou čokoládu.

Při pečení na něj pekařka nedá dopustit. „Ti, kteří pečou, vědí, že rum tam prostě musí být,“ je přesvědčená.

Jenže rum jí nebyl platný v díle, kde byla kousek od vyřazení. Při pečení kremrolí se jí nepovedlo listové těsto a i přes televizní obrazovku byl patrný zmar a zoufalství.

„Něco se ve mně ale vzepřelo, že to prostě musím nějak zvládnout. Oběhla jsem kolegy, vyprosila mouku a udělala tak rychlé listové těsto jako asi v životě nikdo,“ vzpomíná na vypjatý díl soutěže.

Bojovným výkonem si zasloužila uznání poroty. Jenže když se nedaří, tak se nedaří. Do dortu s mirror glaze polevou dala pro jistotu o trochu více želatiny, a tím z něj udělala „nesmrtelný dort“.

„Čekala jsem, že tím pro mě vše končí. Jenže při vyhlašování bohužel padlo jméno Danielky. Doteď to ve mně dřímá jako nespravedlivé rozhodnutí,“ říká Johnová.

Naopak nejraději vzpomíná na kolo, kde se pekl slaný koš a buchty. S kynutým těstem ráda pracuje a porota ji tehdy za její výkon ohodnotila Pekařkou týdne.

Kromě často přísných časových limitů na přípravu, nepovedeného těsta, horka, které bývá velkým nepřítelem pečení, se museli soutěžící vyrovnávat i se světly kamer a kilometry kabelů, které se jim občas pletly pod nohama. 

„Mě nejvíc bavilo, jak si kluci ze štábu nosili v kapse u kalhot lžičky a my jsme jim tajně dávali ochutnávat,“ vzpomíná s úsměvem pekařka.

Konečný výsledek v podobě natáčení si pak vychutnala doma v malé vesnici Dědek na Pardubicku. „Rodina byla na posledním dílu natáčení se mnou, všichni jsme podepsali mlčenlivost. Sousedům asi bylo divné, že vůbec nejsem doma, ale po jednotlivých dílech mi přicházelo hodně milých textovek,“ říká Johnová.

Pražský koláč

500 g hladké mouky (nebo napůl smíchané s polohrubou), špetka soli, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 250 ml mléka, 50 g droždí, 150 ml oleje nebo sádla 

Krém: 1 l plnotučného mléka, 4 ks pudinku (2 x vanilkový, 2 x smetanový dr. Oetker), cukr dle chuti, 300 g másla, rum dle chuti 

Drobenka: 200 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 100-150 g rozpuštěného másla, vanilkový cukr, skořice 

Z vlažného mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Do mísy nasypeme mouku se solí, přidáme cukr, žloutky, sádlo a kvásek. Těsto dáme vykynout. Pak lžící vydlabujeme bochánky, potřeme máslem a posypeme drobenkou. Dáme péct na 190 °C. Po upečení necháme vychladnout. Každý rozkrojíme. Naplníme pudinkovým krémem. Ten vytvoříme svařením mléka s cukrem a pudinkem. Do mírně vlahého zašleháme máslo a rum. Naplněné dáme do druhého dne do lednice.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

Šafarčík chce Pardubice donaha: Soupeř nás přejel, neschovávejme se

26. dubna 2024  9:21

Nikdy neměl problém mluvit na rovinu. „Ústí nás přejelo na plné čáře, nemá cenu se za něco...

Ve vápně se musíme chovat jako zabijáci, nabádá pardubický Kissiedou

26. dubna 2024  8:59

Pardubickým manažerům se údajně sám ozval s tím, že by rád v jejich fotbalovém klubu působil....

Kloučkův návrat do Budějovic je potvrzený. Willa bylo těžké sesadit, tvrdí

26. dubna 2024  8:17

Dominika Hrachovinu v budějovickém brankovišti nahradí Milan Klouček. Spekulace z hokejového...

Cena z výběrových řízení neplatí, D35 do Ostrova je už dražší skoro o miliardu

25. dubna 2024  18:17

Stát zaplatí za stavbu dvou úseků dálnice D35 mezi Opatovicemi nad Labem a Ostrovem mnohem více,...

Advantage Consulting, s.r.o.
TESTOVACÍ INŽENÝR - ELEKTRO

Advantage Consulting, s.r.o.
Praha, Středočeský kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj
nabízený plat: 22 000 - 35 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...