Pardubická restaurace se poprvé objevila v českém Michelinu

  7:54aktualizováno  7:54
Restaurace Bonté, která sídlí v přízemí budovy pardubického centra ČSOB Pojišťovny, se jako první z krajského města dostala do seznamu nejlepších restaurací v republice. Vydává ho Pavel Maurer a říká se mu český Michelin. Do první stovky se z kraje opět dostala restaurace Bohém hotelu Aplaus v Litomyšli.

Litomyšlský podnik Aplaus není v žebříčku nováčkem. Zaujme třeba recepty podle Magdaleny Dobromily Rettigové. | foto: MAFRA

"Jsme tam poprvé, jsme za to moc rádi, i když bychom chtěli mít hodnocení ještě lepší. Ale aspoň je to pro nás určitá výzva," uvedl provozovatel podniku Pavel Beneš.

Pardubická restaurace dostala na stupnici jedna až pět velmi dobré známky za jídlo (1,5) a obsluhu (1,6), o něco horší (2,1) za interiér.

Na internetových stránkách Grand restaurantu vyzdvihují specialitu jelení hřbet na hříbkách s omáčkou z černého rybízu, kávovými boby, domácím meruňkovým kompotem a krupicovými noky se slaninou. Stránky uvádějí i průměrnou cenu, za kterou lze v podniku pořídit večeři plus pití pro jednu osobu. Ta činí 510 korun.

Na webu restauraci anonymně hodnotí její hosté. "Obsluha a prostředí je velmi útulné až na informaci, že je nekuřácká. V kavárně, která je přímou součástí, se kouří což mně osobně vadí. Jídlo velmi dobré, k opravdovému zážitku ale trochu chybí, rád se však vrátím," uvedl jeden z nich.

"Jediná haute cuisine ve městě, obsluha nevtíravě milá, pozorná, ač není menu pro vegetariány, kuchař vždy osobně vymyslí vegetariánskou variantu. Jediné, co restauraci ubírá, je velmi neosobni prostor vestibulu pojišťovny, kde se nachází," píše další.

Litomyšlský Bohém se v žebříčku objevil znovu

Litomyšlská restaurace Bohém hotelu Aplaus je mezi stovkou již potřetí. V žebříčku dostala horší známku za obsluhu než Bonté, ale lepší za interiér, celkově za Bonté zaostala jen o jedinou desetinu.

Hodnocení

Bonté, Pardubice

Jídlo: 1,5

Obsluha: 1,6

Interiér: 2,1

Cena: 510

Hotel Aplaus, Bohém, Litomyšl

Jídlo: 1,6

Obsluha: 2,1

Interiér: 1,6

Cena: 500

Aquarium v Hradci Králové

Jídlo: 1,6

Obsluha: 1,5

Interiér: 1,5

Cena: 330

U Dělové koule, Jičín

Jídlo: 1,5

Obsluha: 1,6

Interiér: 1,6

Cena: 420

Středověká krčma v Dětenicích

Jídlo: 2,6

Obsluha: 2,2

Interiér: 1,9

Cena: 460

Restaurace Šatlava, Hradec Králové

Jídlo: 1,8

Obsluha: 1,5

Interiér: 1,7

Cena: 380

"Pan Maurer u nás už sice nebyl tři roky, ale jeho ankety, i když je subjektivní, si vážíme. Snažíme se o poctivou gastronomii, nakupujeme místní potraviny, vše je čerstvé," uvedl ředitel hotelu Petr Klinecký.

Stránky vyzdvihují ze specialit restaurace pomalu pečeného domácího králíka se slaninovým bramborovým knedlíkem a smetanovým špenátem a pečené kotlety z mléčného selete plus čočkovo-zeleninové glace.

Hosté hodnotí podnik velmi dobře. "Byli jsme tu ubytováni v listopadu. Obsluha profesionální, poskytuje perfektní servis. Interiér dokonalý, žádné prkotiny, ale účelný a elegantní. A pokrmy? Božské. V této restauraci vědí, jak se má vařit a podávat jídlo. A ubytování tu mají také skvělé, doporučujeme vyzkoušet," uvedl například Václav Mareš.

Nechybí ani restaurace z Královéhradeckého kraje

Mezi TOP stovku nejlepších českých restaurací se z východu Čech dostal ještě královéhradecký podnik Aquarium s průměrnou cenou 330 korun za večeři, který získal nejlepší hodnocení, jen o desetinu zaostala jičínská restaurace U Dělové koule s cenou 420 korun za večeři. Dalším podnikem z Hradce Králové mezi TOP 100 je restaurace Šatlava s cenou 380 korun za večeři.

Středověká krčma v Dětenicích, která v předchozích letech bodovala, se tentokrát mezi nejlepší nedostala. Postoj restauratérů k Maurerovu hodnocení je různý, někteří ho uznávají, další k němu mají výhrady.

"Je to názor lidu, každý se může vyjádřit, objektivita je ale otázka. Hodnotí zákazníci a úroveň gastro vzdělanosti je u nás tristní. Také se říká, že se musí restaurace hodně snažit, aby se do Maurerova žebříčku dostala," řekl Tomáš Kohoutek, spolumajitel pardubické restaurace U Dvou Kohoutků, která v seznamu Grand restaurantu figuruje, ale bez hodnocení.

Autor:

Nejčtenější

Bezdomovcům nedávejte ani korunu, vyzvou Svitavy veřejnost

Bezdomovci si budou muset na bydlení v novém „útulku“ vydělat

Bezdomovcům ve Svitavách začínají těžké časy. Město je hodlá hned několika způsoby vytlačit z centra. Nenechá je pít...

Kokainová aféra, zloba fandů. Salfický k pardubické krizi: Opory selhaly

Dušan Salfický

Jen co dokončí jeden telefonát, hned odpovídá na další. Kolem pardubického hokejového klubu je teď živo ve dne v noci....

Muž před servisem na Pardubicku vykládal auta, umačkala jej plošina

Muže museli hasiči z pod návěsu vyprostit pomocí hydraulického zařízení.

Zaměstnance spediční firmy na Pardubicku přimáčkla při vykládání aut plošina. Utrpěl vážná zranění, kterým podlehl....

POHLED: Pardubické kiksy. Vyřeší krizi angažování kontroverzního Lubiny?

Ladislav Lubina na úterním tréninku Pardubic.

Sotva se ta zpráva objevila na internetu, začali ji v diskusních fórech ostře kritizovat vlastní fanoušci: „A to jsme...

U silnice ležel mrtvý muž s kolem, málem ho ještě přejeli

Při nehodě u Spáleného Poříčí se těžce zranil cyklista. Po střetu s autem a...

Policie vyšetřuje nález mrtvého 37letého muže na silnici na Pardubicku. Vedle muže leželo kolo. Jestli na něm mrtvý...

Další z rubriky

Za rok a půl by z pardubické třídy Míru mohla být výhradně pěší zóna

Z třídy Míru možná zmizí trolejbusy.

Opravená třída Míru začala sloužit lidem v Pardubicích prvního dubna 2015. Na stavbu výrazně přispěla Evropská unie,...

Obyvatele kraje budou dalších deset let vozit vlaky Českých drah

Železniční trať mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, vlak projíždějící...

Zakázka za více než tři miliardy jde do finále. Radní Pardubického kraje v pondělí navrhli zastupitelům, aby v dalších...

Bezdomovcům nedávejte ani korunu, vyzvou Svitavy veřejnost

Bezdomovci si budou muset na bydlení v novém „útulku“ vydělat

Bezdomovcům ve Svitavách začínají těžké časy. Město je hodlá hned několika způsoby vytlačit z centra. Nenechá je pít...

Najdete na iDNES.cz