Pardubická restaurace se poprvé objevila v českém Michelinu

  7:54aktualizováno  7:54
Restaurace Bonté, která sídlí v přízemí budovy pardubického centra ČSOB Pojišťovny, se jako první z krajského města dostala do seznamu nejlepších restaurací v republice. Vydává ho Pavel Maurer a říká se mu český Michelin. Do první stovky se z kraje opět dostala restaurace Bohém hotelu Aplaus v Litomyšli.

Litomyšlský podnik Aplaus není v žebříčku nováčkem. Zaujme třeba recepty podle Magdaleny Dobromily Rettigové. | foto: MAFRA

"Jsme tam poprvé, jsme za to moc rádi, i když bychom chtěli mít hodnocení ještě lepší. Ale aspoň je to pro nás určitá výzva," uvedl provozovatel podniku Pavel Beneš.

Pardubická restaurace dostala na stupnici jedna až pět velmi dobré známky za jídlo (1,5) a obsluhu (1,6), o něco horší (2,1) za interiér.

Na internetových stránkách Grand restaurantu vyzdvihují specialitu jelení hřbet na hříbkách s omáčkou z černého rybízu, kávovými boby, domácím meruňkovým kompotem a krupicovými noky se slaninou. Stránky uvádějí i průměrnou cenu, za kterou lze v podniku pořídit večeři plus pití pro jednu osobu. Ta činí 510 korun.

Na webu restauraci anonymně hodnotí její hosté. "Obsluha a prostředí je velmi útulné až na informaci, že je nekuřácká. V kavárně, která je přímou součástí, se kouří což mně osobně vadí. Jídlo velmi dobré, k opravdovému zážitku ale trochu chybí, rád se však vrátím," uvedl jeden z nich.

"Jediná haute cuisine ve městě, obsluha nevtíravě milá, pozorná, ač není menu pro vegetariány, kuchař vždy osobně vymyslí vegetariánskou variantu. Jediné, co restauraci ubírá, je velmi neosobni prostor vestibulu pojišťovny, kde se nachází," píše další.

Litomyšlský Bohém se v žebříčku objevil znovu

Litomyšlská restaurace Bohém hotelu Aplaus je mezi stovkou již potřetí. V žebříčku dostala horší známku za obsluhu než Bonté, ale lepší za interiér, celkově za Bonté zaostala jen o jedinou desetinu.

Hodnocení

Bonté, Pardubice

Jídlo: 1,5

Obsluha: 1,6

Interiér: 2,1

Cena: 510

Hotel Aplaus, Bohém, Litomyšl

Jídlo: 1,6

Obsluha: 2,1

Interiér: 1,6

Cena: 500

Aquarium v Hradci Králové

Jídlo: 1,6

Obsluha: 1,5

Interiér: 1,5

Cena: 330

U Dělové koule, Jičín

Jídlo: 1,5

Obsluha: 1,6

Interiér: 1,6

Cena: 420

Středověká krčma v Dětenicích

Jídlo: 2,6

Obsluha: 2,2

Interiér: 1,9

Cena: 460

Restaurace Šatlava, Hradec Králové

Jídlo: 1,8

Obsluha: 1,5

Interiér: 1,7

Cena: 380

"Pan Maurer u nás už sice nebyl tři roky, ale jeho ankety, i když je subjektivní, si vážíme. Snažíme se o poctivou gastronomii, nakupujeme místní potraviny, vše je čerstvé," uvedl ředitel hotelu Petr Klinecký.

Stránky vyzdvihují ze specialit restaurace pomalu pečeného domácího králíka se slaninovým bramborovým knedlíkem a smetanovým špenátem a pečené kotlety z mléčného selete plus čočkovo-zeleninové glace.

Hosté hodnotí podnik velmi dobře. "Byli jsme tu ubytováni v listopadu. Obsluha profesionální, poskytuje perfektní servis. Interiér dokonalý, žádné prkotiny, ale účelný a elegantní. A pokrmy? Božské. V této restauraci vědí, jak se má vařit a podávat jídlo. A ubytování tu mají také skvělé, doporučujeme vyzkoušet," uvedl například Václav Mareš.

Nechybí ani restaurace z Královéhradeckého kraje

Mezi TOP stovku nejlepších českých restaurací se z východu Čech dostal ještě královéhradecký podnik Aquarium s průměrnou cenou 330 korun za večeři, který získal nejlepší hodnocení, jen o desetinu zaostala jičínská restaurace U Dělové koule s cenou 420 korun za večeři. Dalším podnikem z Hradce Králové mezi TOP 100 je restaurace Šatlava s cenou 380 korun za večeři.

Středověká krčma v Dětenicích, která v předchozích letech bodovala, se tentokrát mezi nejlepší nedostala. Postoj restauratérů k Maurerovu hodnocení je různý, někteří ho uznávají, další k němu mají výhrady.

"Je to názor lidu, každý se může vyjádřit, objektivita je ale otázka. Hodnotí zákazníci a úroveň gastro vzdělanosti je u nás tristní. Také se říká, že se musí restaurace hodně snažit, aby se do Maurerova žebříčku dostala," řekl Tomáš Kohoutek, spolumajitel pardubické restaurace U Dvou Kohoutků, která v seznamu Grand restaurantu figuruje, ale bez hodnocení.

Autor:


Nejčtenější

Smrt koně na Taxisu. Vicody bohužel udělal chybu, lituje žokej Bartoš

Čtveřice jezdců padá na Taxisově příkopu během 128. ročníku Velké pardubické.

Nedělní Velká pardubická skončila fatálním zraněním pro devítiletého hnědáka Vicodyho. Nejtěžší tuzemský kros si vybral...

Hoch upadl do kómatu po operaci mandlí, postup nemocnice řeší policie

Výběrové řízení vypíše krajská firma, Nemocnice Pardubického kraje, ještě...

Policie prověřuje vážné poškození zdraví osmiletého chlapce, který loni v květnu podstoupil operaci mandlí v pardubické...



Na Pardubicku havaroval autobus se šedesáti lidmi, polovina má zranění

Na Pardubicku havaroval linkový autobus.

U Časů na Pardubicku odpoledne havaroval linkový autobus, převrátil se na bok do pole. Podle záchranné služby v něm...

Kůň mě vláčel přes kilometr, pak mě kopytem vypnul, říká potlučený jezdec

Ján Mach se nyní pod vedením primáře Tomáše Brože zotavuje v pardubické...

Nepěkný obrázek se naskytl divákům v rámci mítinku Velké pardubické. V průběhu čtvrtého dostihu jezdec Ján Mach utrpěl...

VIDEO: Smutný výlov. Kvůli nákaze musejí hospodáři všechny ryby udusit

V Břehách na Přeloučsku začal výlov rybníka Buňkov. Veterinární správa nařídila...

Tradiční výlov rybníka Buňkov na Přeloučsku se ve středu změnil pro muže ve vysokých holínkách ve smutnou podívanou....

Další z rubriky

V Mělicích by se mohl těžit písek. Hrozí konec koupání

Mělicko-lohenické písníky.

Není to dobrá zpráva pro milovníky přírodního koupání na Pardubicku. Dva písníky, které ročně okupují desetitisíce lidí...

Pole u nové části D35 se změní v parkoviště, ale bez tankování i jídla

kamion, odpočívadlo (ilustrační snímek)

Blížící se výstavba dálnice D35 zahrnuje vedle vzniku komunikace se čtyřmi pruhy, velkých mostů a křižovatek také...

Hoch upadl do kómatu po operaci mandlí, postup nemocnice řeší policie

Výběrové řízení vypíše krajská firma, Nemocnice Pardubického kraje, ještě...

Policie prověřuje vážné poškození zdraví osmiletého chlapce, který loni v květnu podstoupil operaci mandlí v pardubické...

Najdete na iDNES.cz