Pořadatelé festivalu honosně říkají svátek všech gurmánů a labužníků. Nejsou daleko od pravdy.
Pro dvoudenní program se jim podařilo shromáždit řadu showmanů tuzemské gastronomie. Třeba Zdeňka Pohlreicha, Kluky v akci v podání Ondřeje Slaniny a Filipa Sajlera, Petra Ocknechta nebo dvojnásobného držitele michelinské hvězdy Romana Pauluse.
Program Apetit festivaluCooking Stage Sobota 29. 6. 11:00 - 12:00 Libor Tláskal - Panorama - Rychnov nad Kněžnou 12:00 - 13:00 Zdeněk Pohlreich 13:00 - 14:00 Jan Vnuk - Populár - Hradec Králové 14:00 - 15:00 Václav Šulc - Whirlpool cooking show 15:00 - 16:00 Petr Stádník - Makro Cooking Show 16:00 - 17:00 Zdeněk Pohlreich 17:00 - 18:00 Lukáš Kollman - Bonté - Pardubice 18:00 - 19:00 Petr Koukolíček, molekulární gastronomie 19:00 - 20:00 Jiří Středa - Grund Resort - Mladé Buky 20:00 - 21:00 Oldies disco Neděle 30. 6. 11:00 - 12:00 Jakub Tabak - Aquarium - Hradec Králové 12:00 - 13:00 Roman Paulus - dvojnásobný držitel michelinské hvězdy 13:00 - 14:00 Kenwood s Filipem Sajlerem (Kluci v akci) 14:00 - 15:00 Petr Ocknecht - entomofagie (hmyz na talíři) 15:00 - 16:00 KoKo - MENUDOMU.cz 16:00 - 17:00 Ondřej Slanina (Kluci v akci) 17:00 - 18:00 Vyhlášení vítězů Východočeská restaurace roku 2013 a Pivovar roku 2013 - ceny předá primátorka Pardubic MUDr. Štěpánka Fraňková Hudební a zábavní pódium Sobota 29. 6. 10:00 - 12:00 Černá Hora rádio live 12:00 - 13:00 vyhlášení vítězů Regionální potravina a MLS Pardubického kraje 13:15 - 13:45 Komici, s. r. o., Miloš Knor 14:00 - 15:15 Blue Effect 15:30 - 16:00 Komici, s. r. o., Miloš Knor 16:15 - 17:30 Pavel Houfek band 17:45 - 19:00 Orange 19:15 - 21:00 Černá Hora radio live Neděle 30. 6. 10:00 - 11:15 Černá Hora radio live 11:15 - 12:30Katka Šarközi a Roman Pluhař 12:30 - 13:00 Na Stojáka 13:15 - 14:30 Mrakoplaš 14:45 - 15:15 Na Stojáka 15:30 - 16:45 Vladimír Mišík a ČDG 16:45 - 18:00 Černá Hora rádio live |
"Na kuchařském pódiu kromě Zdeňka Pohlreicha, který už je pravidelným účastníkem festivalu v Plzni, uvidí návštěvníci show Petra Ocknechta, který připravuje pokrmy z hmyzu, představí se také Petr Koukolíček, jehož molekulární kuchyni mohli návštěvníci ochutnat také vloni v Plzni a nově dorazí Veronika Koko Kokešová, známá z pořadu MENUdomu.cz," uvedl jeden z pořadatelů festivalu Martin Nauš.
Ochutnají saranče či tvaroh s červy
Nevšední zážitek si budou moci odnést hosté v neděli, kdy Petr Ocknecht bude celý den vařit hmyzí menu v nesoutěžní restauraci Šach Mat. Všechny netradiční delikatesy budou lidé moci ochutnat.
"Připravovat budu cvrčka na másle s pečivem, saranče podávané s kuskusem a ovocný tvaroh se sušenými červy," láká Ocknecht, který je mimo jiné spoluautorem kuchařky Kuchyně hmyzem zpestřená.
Řada restaurací bude v rámci festivalu soutěžit o titul Východočeská restaurace roku 2013. A vybírat ji budou návštěvníci. Podniky se budou na festivalu ucházet o přízeň ochutnávkovým menu o třech chodech.
Letošní nabídka soutěžních menu zahrnuje kachní, hovězí, vepřové nebo rybí různě upravované maso.
Restaurace a pivovary budou soutěžit, lidé hlasovat
"Konkrétní nabídku menu restaurací a pivovarů najdou návštěvníci na webových stránkách festivalu www.apetitfestival.cz, kde jsou nejen přesné popisy pokrmů, ale také fotografie. Všichni tak mají možnost si před návštěvou festivalu vybrat, co by chtěli ochutnat," říká Nauš.
Bohatá bude i nabídka pivovarů a minipivovarů, mezi nimiž budou lidé volit Pivovar roku 2013.
Na festivalu bude k ochutnání více než 100 druhů piv a pivních speciálů. Pivovary si pro tuto příležitost připravily například i brusinkové či třešňové speciály, chybět nebudou ani kvasnicové ležáky.
Například soutěžní pivovar Novopacké pivo představí třešňové výčepní pivo, pivovar Primátor se bude snažit zaujmout ochuceným pivem s příchutí červeného grepu a pivovar Nymburk si pro návštěvníky přichystal postřižinské pivo.
"Hlasování jsme se rozhodli podpořit cenami pro hlasující v hodnotě 16 tisíc korun. Výherci cen budou losováni každý den festivalu, a to 29. června ve 20 hodin a 30. června v 17 hodin na hlavním pódiu festivalu," vysvětlil Nauš.
V nabídce budou vína špičkových vinařství
Na festivale se budou prezentovat také špičková česká a moravská vinařství spolu se specializovanými prodejci s těmi nejlepšími víny z celého světa. Vína budou prodávána nejen do skla, ale i k zakoupení v lahvi s sebou. Stánky vinařství budou umístěny u hlavní soutěžní plochy festivalu tak, aby lidé mohli vína vychutnávat k zakoupeným pokrmům.
Chybět nebudou ani kavárny, Klobáskárna či ovocný bar.
Program festivalu zpestří vystoupení komiků z projektu Na Stojáka. Na pódiu se objeví například Miloš Knor, Richard Nedvěd a trapnomagie, Daniel Čech či Karel Hynek. Hudební program obstará Vladimír Mišík a ČDG nebo kapela Blue Effect.
"Chceme dopřát pohodlí návštěvníkům, takže zajistíme velké množství míst k sezení a pohodlné degustaci pokrmů, a to nejen na hlavní ploše, ale i v dalších částech areálu festivalu. Kromě restaurací a pivovarů bude možné zajít na koktejl, na kávu a něco sladkého, nakoupit regionální potraviny na farmářském trhu a ochutnat nabídku kvalitních vinařství," dodal Nauš.
Na festivalu budou návštěvníci sledovat i vyhlášení vítězů všech kategorií cen Regionální potravina a MLS Pardubického kraje.