Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Litomyšl zve na husičku pod širým nebem i domácí bábovku

  12:46aktualizováno  12:46
Po dvoutýdenním vaření v litomyšlských restauracích podle Rettigové vyvrcholí gastronomické slavnosti v Litomyšli sobotním rozsáhlým programem na Smetanově náměstí a nedělním společným obědem Litomyšlanů a jejich příznivců v obří restauraci pod širým nebem.

Pečené husí stehno s přílohou bude společně servírováno při nedělním obědě na Smetanově náměstí. Ilustrační foto. | foto: Martin Veselý, MF DNES

"Záměrem je, aby sousedé jednou za rok usedli k jednomu stolu, zapomněli na spory a sváry a společně se bavili," řekla mluvčí litomyšlské radnice Michaela Severová.

V sobotu dopoledne vzdají kuchaři poctu Magdaleně Dobromile Rettigové u jejího hrobu. Po vystoupení Sboru paní a dívek zamíří průvod na Smetanovo náměstí. Tam již budou připraveny stánky restaurací, hotelových škol a zahraničních partnerských měst s ochutnávkami pokrmů. Na hlavním pódiu se odehraje postupové kolo klání šéfkuchařů certifikovaných restaurací.

V přípravě litomyšlského "Vackova" pstruha se utkají restaurace U Kolji, Hotel Zlatá Hvězda, Restaurace a pivovar Faltus z České Třebové a Pivovárek Na Kopečku Svitavy, hodnotit výkony budou nejen odborníci, ale i návštěvníci.

Soutěž je nachystána také pro dvoučlenná družstva odborných škol Pardubického kraje, zúčastní se jí osm škol. Hospodyňky budou soupeřit o nejlepší přinesenou domácí bábovku. Zájemci mohou absolvovat školu filetování ryb a otevírání ústřic či ochutnat tradiční speciality z ukrajinské, slovenské, holandské či japonské kuchyně.

Děti se naučí zdobit pravé pardubické perníky, vařená vejce, připraví banánové chuťovky, bramborové pekáčky a jiné chuťovky.

Celodenním programem bude provázet Jan Rosák, vařit, vyprávět a učit kuchařským dovednostem budou "Kluci a akci" Filip Sajler a Ondřej Slanina.

Při večerním hodování zahraje cikánská kapela Gipsy Spirit. 

V pravé poledne se bude na Smetanově náměstí v neděli servírovat husí stehno se zelím, variací knedlíků a plzeňským pivem. Vloni se ke společnému obědu sešlo 546 jedlíků. K "sousedské husičce" zahraje poberounská hudební skupina Třehusk.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(ilustrační snímek)
O jeden hlas. Litomyšl s dálnicí hýbat nechce, ale odpůrci se nevzdávají

Zastupitelé Litomyšle ve čtvrtek většinou jediného hlasu rozhodli, že nebudou po státu požadovat, aby změnil dlouho připravovanou trasu dálnice D35 kolem...  celý článek

Firma P&V Ekotrading nakládala v katastru obce Hradec nad Svitavou s téměř 44...
Firma navezla tisíce tun odpadu na pozemky u Svitav, dostala pokutu

Inspektoři z České inspekce životního prostředí v Hradci Králové uložili pokutu 120 tisíc korun společnosti P&V Ekotrading. Firma na pozemky v katastru obce...  celý článek

Primátor Martin Charvát a generální manažer Dynama Dušan Salfický.
Situace je kritická. Dynamo splňuje podmínky úpadku, přiznal primátor

Pardubičtí zastupitelé schválili, že radnice půjčí 15 milionů HC Dynamo Pardubice. Peníze udrží klub v chodu. Na jásot fanoušků je však brzy. Z dlouhé debaty...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.