Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Klokaní, jelení, s rumem i vodkou. V Litomyšli vařili nejlepší guláš

  8:43aktualizováno  8:43
Deset profesionálních i amatérských týmů sobotu v Litomyšli soutěžilo o nejlepší guláš. O jeho původ se pře hned několik národů střední a východní Evropy. Češi ale správně vědí, že jediný správný a původní guláš je ten jejich.

Cibule je základ. Na té nešetřili ani kuchaři soutěžící o nejlepší guláš při gastronomických slavnostech v Litomyšli. Foto: Michal Klíma, MAFRA

O tom, že jídlo z masa, cibule a papriky je národní doménou, se mohli přesvědčit návštěvníci Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli.

Týmy se o pozornost diváků i poroty ucházely nejen svým kuchařským uměním, ale i méně či více propracovanými kostýmy a originálními jmény. Nouze nebyla ani o exotické nebo netradiční suroviny.

Klokaní maso má mnohem výraznější chuť než hovězí

"Mistr, který nám s přípravou na soutěž pomáhal, nám poradil, že je lepší vymyslet si vlastní recept, než vařit obyčejný guláš. Ve škole jsme ho proto vyzkoušeli s klokaním masem, chutnal nám, tak jsme se rozhodli soutěžit s ním. Klokaní maso má mnohem výraznější chuť než hovězí," uvedl Ondřej Dejdar z Hopsatýmu, který do soutěže vyslala Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Poličce. Studenti kolem kotlíku pobíhali v kostýmech inspirovaných australskými Aboriginci.

O kostýmy v gulášové soutěži nebyla nouze. Jelení guláš vařila Sněhurka se svými trpaslíky, skupina mnichů s jednou jeptiškou zase ve svém kotlíku vařila guláš starého opata z hovězích líček. Mexický guláš s fazolemi zase ve stánku ozdobeném kaktusy a sombréry servírovaly veselé "Mexičanky".

"Jsem amatérka, která ale hrozně ráda vaří. Původní recept jsem kdysi dávno přečetla v nějakém časopise. Guláš postupně dostál nějakých změn. Budou v něm fazole, červená paprika, koriandr," řekla hlavní kuchařka Jana Pecháčková.

Zajímavé kombinace zvolily i další týmy. K ochutnání tak byl třeba guláš z kančí plece s rumem, z jihoamerického býka a vodky nebo třeba z dančího masa.

Už pár desítek minut po začátku klání začali mezi návštěvníky, kteří mlsně nasávali vůni linoucí se od stánků, procházet i členové poroty, kteří hodnotili nápad, kostýmy, ale i výzdobu stánku.

"Sledujeme zrod guláše od samého počátku, včetně třeba krájení cibule a masa. Samotné guláše, které jsou v soutěži nejdůležitější, už ale budeme hodnotit anonymně," pravil porotce a litomyšlský místostarosta Vojtěch Stříteský.

Nejlíp umějí guláš kuchaři ze Svitav

Porota složená z pěti profesionálů i amatérů se shodla, že nejlepší guláš uvařil svitavský tým Škopečkářů. Ti do svého guláše kromě dančího masa přidali i trochu pivního sladu.

"Jejich guláš jako nejlepší označili všichni členové poroty. Postoupili do finále českého mistrovství, které bude v září v Přerově," uvedl pořadatel soutěže Jiří Kohák.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Bývalí obchodníci nabízeli revize smluv, přitom u seniorů kradli ve velkém

Policie obvinila čtyři mladé muže, kteří si na Pardubicku udělali ze seniorů bankovní ústav. Coby bývalí zástupci energetických firem jim nabízeli revize...  celý článek

Viktor Sotona. Generální ředitel společnosti ERA Pardubice, jež získala ocenění...
Chceme být klubem zaměstnanců, kteří prací žijí, říká šéf Firmy roku

„Je pro mě důležité, aby byla práce pro naše zaměstnance radostí,“ říká v rozhovoru pro MF DNES generální ředitel pardubické společnosti ERA Viktor Sotona....  celý článek

Jiří Skalický, poslanec a kandidát TOP 09 z Pardubic.
Lídr TOP 09 vládu s ANO odmítá. Kolaborace je ale silné slovo, říká

Stranu TOP 09 povede do podzimních voleb v Pardubickém kraji poslanec, zastupitel Pardubic a primář pardubické nemocnice Jiří Skalický. Dvakrát se dostal do...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.