„Z kapra se stal v poslední době i vánoční benefit pro zaměstnance,“ řekl majitel společnosti Rybniční hospodářství v Lázních Bohdaneč Adolf Vondrka.
„Dodáváme kapry deseti dvanácti firmám na Pardubicku. My zaměstnavatelům půjčíme káď, oni během jednoho nebo dvou dnů ryby pracovníkům vydávají,“ popsal Vondrka.
Společnost letos vyprodukovala kolem 200 tun ryb, což je spíš průměr. Na vánoční trh dodá 170 až 180 tun.
Zhruba polovina vánočních prodejů připadá na zahraničí, nejvíc ryb odvážejí nákladní vozy do Polska.
„Polsko je tak veliký trh, že ho nestačíme z východních Čech ani zásobit. Navíc ryby tam trpěly infekčními nemocemi, rybáři tak přišli o část osádky,“ řekl Adolf Vondrka.
Ostatní ryby si koupí lidé na Pardubicku, ať už u prodejců ve městech a obcích, nebo přímo na sádkách, kde se v posledních dnech před Vánocemi pravidelně od ráno tvoří fronty. Největší zájem mají o tří až čtyřkilové kapry.
„V nabídce ještě máme amury, nějaké štiky, někdo má rád líny na hustou vánoční polévku. Sumce a candáty už jsme vyprodali,“ uvedl Vondrka.
Rybářství muselo letos mírně zdražit, zhruba o dvě koruny na kilogram. Za výběrového kapra, který je letos o něco málo těžší a váží průměrně kolem 3,5 kilogramu, zákazníci zaplatí 93 korun za kilogram. Kapr první třídy stojí za kilogram o deset korun méně. Mívá váhu do 2,5 kilogramu. „Odhaduji, že se s cenou od ostatních prodejců moc lišit nebudeme,“ řekl Vondrka.
Ohodnocení ryb letos ovlivnila sucha a nedostatek vody v rybnících. Některé ryby kvůli horším podmínkám nedorostly do potřebné váhy a prodají se až příští rok. Společnost chová ryby asi ve třicítce rybníků, některé vlastní, další si pronajímá.