I kuchař dělá politiku, říká Václav Šmerda, který vařil prezidentům

  16:10aktualizováno  16:10
"Václav Havel si potrpěl na dršťkovou, guláš či vuřty s cibulí. Na stole nesměly chybět ani moravské koláče a české buchty. Václav Klaus zase miloval steaky," říká uznávaný kuchař ze Svitav Václav Šmerda, který vařil prezidentům.

Debata o jídle. S prezidentem Václavem Klausem se Václav Šmerda setkal i na gastronomické slavnosti v Litomyšli. Foto: František Renza

Jak to bude vypadat v hradní kuchyni po nástupu Miloše Zemana? Není žádným tajemstvím, že nová hlava státu dává přednost klasickým českým pokrmům a zvlášť si libuje ve specialitách z domácí zabijačky.

Gurmáni by se tak mohli obávat, že se bude podávat přece jen dost lidová tlačenka či jitrnice.

"Já osobně si myslím, že se toho zase až tak moc nezmění," soudí Václav Šmerda, svitavský mistr kuchař, který vařil i pro dva Zemanovy předchůdce, Václava Havla a Václava Klause.

"Aby nedošlo k nějaké mýlce, v hradní kuchyni jsem zaměstnán nebyl. Pro oba prezidenty jsem ale vařil při zvláštních příležitostech," upřesňuje držitel nejvyššího kuchařského ocenění v zemi - Kříže svatého Vavřince.

I přesto se domnívá, že poměry v hradní kuchyni zná natolik, aby mohl říci, že na tlačenku a prasečí rypáček, oblíbená jídla nového českého prezidenta, příliš často nedojde.

S Václavem Havlem si povídali o kuchyňských fíglech

Z obou předchůdců si chválí zejména spolupráci s Václavem Havlem, pro kterého mimo jiné Šmerda vařil při jeho lázeňských pobytech v Karlově Studánce, a pro oba prezidenty připravoval recepce při nejrůznějších příležitostech.

"Pan prezident Havel měl k vaření velmi vřelý vztah. A pěkně se s ním o nejrůznějších receptech a fíglech v kuchyni povídalo," zdůvodňuje svá slova a dodává, že velkou zálibou prvního českého prezidenta byla tradiční jídla v obměnách s nejrůznějším kořením.

Václav Havel přitom trval na tom, aby se i při slavnostních příležitostech podávala třeba dršťková polévka, guláš nebo vuřty s cibulí. "Na stole nesměly chybět ani moravské koláče a české buchty," upřesňuje Šmerda.

Podobnou skladbu měla i jídla za Václava Klause. "Ta také vycházela z klasické české kuchyně, ovšem v moderní, odlehčené podobě. Klaus má vybrané chutě, měl velmi rád steaky. Oba prezidenti přitom dbali na to, aby se vařilo výhradně z čerstvých a kvalitních surovin," doplňuje kuchař, který stejný trend očekává i od personálu, jenž bude vařit pro Zemana.

Miloš Zeman prý vsadí na české pivo, víno i destiláty

"Řekl bych, že přibude více krajových specialit, například ze zvěřiny, ryb a tradičních druhů mas. A že se bude klást důraz na domácí nápoje. Na české pivo, moravská vína a tradiční likéry a destiláty," řekl uznávaný gastronom, který je šéfem pardubické krajské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů.

Velký důraz na sestavování jídelníčku se klade také při zahraničních návštěvách.

Svitavský kuchař Václav Šmerda

Narodil se 11. května 1952. Účastnil se mnoha zahraničních i domácích kuchařských soutěží. Od roku 1993 do 1998 byl členem Národního týmu kuchařů České republiky. Profesní kvalifikace: kuchař specialista, titul Mistr kuchař, člen Asociace kuchařů a cukrářů (AKC) ČR, 1997 - zlatá medaile Magdaleny Dobromily Rettigové, 2002 - zlatý diplom s medailí Český cukrář, ocenění pamětní medailí k založení AKC ČR, je nositelem nejvyššího kuchařského ocenění Kříž svatého Vavřince.

 "Ač se to možná na první pohled nezdá, z hlediska hostitele je jídlo velmi důležité i při těchto příležitostech," soudí kuchař, který má vlastní zkušenosti z přípravy jídel například pro španělského krále nebo dánského prince.

Při skladbě menu se podle Šmerdy musí dbát i na to, pro koho se vaří. Včetně ohledu na místní zvyklosti a náboženství. Muslimové, jak známo, nesmějí jíst celý život vepřové, drůbeží a hovězí maso nesmí být mleté. Vepřové maso nesmí ani Židé, kteří mohou konzumovat jenom hovězí a skopové. A pouze ryby, které mají šupiny a ploutve.

"Když to trochu přeženu, i dobrý kuchař může pomoci dělat dobrou politiku," soudí svitavský mistr kuchař, jehož k vaření přivedli rodiče. Otec byl kuchař a cukrář, matka servírka.

"Gastronomické vzdělání mají i dvě moje sestry, takže jablko nepadlo daleko od stromu. A rodinná tradice se u nás udržuje dál. Jak dcera, tak syn mají hotelovku," dodává Šmerda.

"Ptáte se mě, jestli jsem měl někdy chuť s kuchařinou skončit. To víte, že si člověk občas zanadává. Ale že bych s ní chtěl vyloženě praštit, tak to se opravdu říct nedá. Nakonec si vždycky řeknu: vždyť já vlastně ani nic jiného neumím, tak kam bych se hrnul," přiznává svitavský kuchař Václav Šmerda.

Výsledky voleb 2018

Výsledky komunálních voleb jednotlivých obcí v Pardubickém kraji podle okresů:

Volby do Senátu

Ve druhém kole voleb do Senátu v Pardubickém kraji vyhrál v obvodu č.50 - Svitavy: Michal Kortyš a v obvodu č.44 - Chrudim (který velkou částí zasahuje i do Kraje Vysočina): Jan Tecl.



Nejčtenější

Smrt koně na Taxisu. Vicody bohužel udělal chybu, lituje žokej Bartoš

Čtveřice jezdců padá na Taxisově příkopu během 128. ročníku Velké pardubické.

Nedělní Velká pardubická skončila fatálním zraněním pro devítiletého hnědáka Vicodyho. Nejtěžší tuzemský kros si vybral...

Kůň mě vláčel přes kilometr, pak mě kopytem vypnul, říká potlučený jezdec

Ján Mach se nyní pod vedením primáře Tomáše Brože zotavuje v pardubické...

Nepěkný obrázek se naskytl divákům v rámci mítinku Velké pardubické. V průběhu čtvrtého dostihu jezdec Ján Mach utrpěl...



Faltejsek popáté. Velkou pardubickou ovládl s Tzigane Du Berlais

Žokej Jan Faltejsek v sedle hnědáka Tzigane Du Berlais slaví pátý triumf na...

Nebyl největším favoritem, neměla mu sedět tvrdší půda. Přesto to byl právě sedmiletý hnědák Tzigane Du Berlais, kdo...

Respektujeme zákon, ohradila se firma Orling vůči trenérce Růžičkové

Doma v Pohoří ̈.Na statku poblíž Jílového u Prahy pečuje trenérka Martina...

Patnáct let měla firma Orling své dostihové koně v trenérské péči u Martiny Růžičkové ve stájích v Pohoří. Předloni s...

Je čtvrt hodiny po dvanácté, říká hospodář o hrozící zkáze borových lesů

Lesní odborník Aleš Erber ze sdružení Pro Silva Bohemica prosazující šetrné...

Pás borových lesů se táhne od Hradce Králové až po Choceň. Vedle Železných hor a Králického Sněžníku je to největší...

Další z rubriky

Devadesát tun ryb z Buňkova na Pardubicku musí zlikvidovat kvůli viru

Veterináři nařídili usmrcení ryb v rybníku Buňkov na Pardubicku.

Ryby v rybníce Buňkov v Břehách na Pardubicku jsou nakažené herpes virem. Není přenosný na člověka, ale mohl by se...

Chrudim se blíží k největší změně od roku 1990, starostou bude Pilný z ANO

starosta Chrudimi Petr Řezníček

Stávající vedení Chrudimi skončí. Město pravděpodobně povedou dosud opoziční ANO a Chrudimáci společně s Piráty a ČSSD....

Za Chrudimsko jde do Senátu Tecl, neuspěl Herman. Svitavsko zvolilo Kortyše

Noví senátoři: Jan Tecl a Michal Kortyš.

Ve druhém kole senátních voleb zvítězil v obvodu Chrudim jednoznačně havlíčkobrodský starosta Jan Tecl (ODS+STAN+STO),...

Rakovina prsu může postihnout každou ženu. Včasné odhalení je klíčové
Rakovina prsu může postihnout každou ženu. Včasné odhalení je klíčové

Říjen je celosvětově označován jako měsíc boje proti rakovině prsu. Cílem řady kampaní a přednášek je především poukázat na to, že rakovina prsu může postihnout každou ženu bez ohledu na věk. Včasné nalezení nádoru značně zvyšuje šanci uzdravení.

Najdete na iDNES.cz