"Ovšem to dlouho platit nebude," dodává Ocknecht. Na kulinářské akci Apetit Festival na pardubickém závodišti proto bude 21. a 22. června ukazovat lidem, že se smažených cvrčků nebo sarančat nemusí bát.
"Vrcholem pak je štír s rukolovým salátem. Štír sice není hmyz, ale i ten se dá chutně připravit," říká Ocknecht. Podle něj je jen otázkou času, kdy se i v Evropě dostane hmyz a jeho larvy na běžný jídelníček.
Už loni se na Apetit Festivalu oblibě těšila také takzvaná molekulární kuchyně. Tento pojem obnáší takové pokrmy zážitkové restaurace, jako jsou například nitrokapučíno s jablečným štrúdlem v kostce nebo parmská šunka jako kaviár.
Kdo chce okusit pokrmy z jedlých květů, může se těšit na salát z polníčku, rukoly, macešky, karafiátů a aksamitníků doplněné o rakytníkovou espumu a olivový olej.
Komu by uvedená skladba přišla příliš složitá na to, aby pochopil, jakou chuť má očekávat, může si dát smažený cuketový květ v tempuře nebo panna cottu z růží.
Hlavními aktéry druhého ročníku Apetit Festivalu v Pardubicích však budou zejména známé televizní hvězdy: Zdeněk Pohlreich, Oldřich Sahajdák, Marcel Ihňačák či Riccardo Lucque.
Všichni uvedení budou na pódiích předvádět své kulinářské show a seznamovat návštěvníky Apetit Festivalu s kuchyňskými triky během vaření v přímém přenosu.
"Na Apetit Festivalu naleznou návštěvníci také nejobsáhlejší prezentaci Regionálních potravin a MLSu Pardubického kraje. Dojde zde, stejně jako loni, také k oficiálnímu slavnostnímu vyhlášení ve všech kategoriích," uvedl organizátor festivalu Martin Nauš.
Soutěžit se bude o nejlepší restauraci a pivovar
Dalším účelem festivalu je však také soutěž o nejlepší restauraci a pivovar. Z Pardubického kraje se zúčastní například pardubická La Cabaňa, chrudimská Na Bídě nebo Kramářova chata ze Suchého vrchu. Doplní je pardubické podniky St. Patrick a U dvou Kohoutků.
V doprovodném programu na hudebním pódiu vystoupí kapely YOYO Band nebo Vltava, pro obdivovatele improvizovaného humoru jsou připravena vystoupení Na stojáka.
"Rovněž slibujeme, že festival bude opět o něco větší a návštěvníci si budou moci pohodlně vychutnat nabízené delikatesy v rozšířených odpočinkových zónách. Jako každý rok nebude chybět dětský koutek, kde bude k dispozici kabina s přebalovacím pultem a místem na kojení," dodal Nauš.
Vstupné je jednotné za padesát korun, děti do 130 centimetrů a zdravotně postižení mají vstup zdarma.