Kuchař Petr Ocknecht se specializuje na přípravu jídel z hmyzu.

Kuchař Petr Ocknecht se specializuje na přípravu jídel z hmyzu. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Švábi budou brzy i na evropském jídelníčku, láká kuchař na festival

  • 4
Apetit Festival na pardubickém závodišti letos nabídne také ochutnávku hmyzí kuchyně, které vévodí zejména cvrčci, švábi a červi. Podle kuchaře hmyzí kuchyně Petra Ocknechta jsou Evropané jediní na světě, kdo nejí běžně hmyz.

"Ovšem to dlouho platit nebude," dodává Ocknecht. Na kulinářské akci Apetit Festival na pardubickém závodišti proto bude 21. a 22. června ukazovat lidem, že se smažených cvrčků nebo sarančat nemusí bát.

"Vrcholem pak je štír s rukolovým salátem. Štír sice není hmyz, ale i ten se dá chutně připravit," říká Ocknecht. Podle něj je jen otázkou času, kdy se i v Evropě dostane hmyz a jeho larvy na běžný jídelníček.

Už loni se na Apetit Festivalu oblibě těšila také takzvaná molekulární kuchyně. Tento pojem obnáší takové pokrmy zážitkové restaurace, jako jsou například nitrokapučíno s jablečným štrúdlem v kostce nebo parmská šunka jako kaviár.

Kdo chce okusit pokrmy z jedlých květů, může se těšit na salát z polníčku, rukoly, macešky, karafiátů a aksamitníků doplněné o rakytníkovou espumu a olivový olej.

Komu by uvedená skladba přišla příliš složitá na to, aby pochopil, jakou chuť má očekávat, může si dát smažený cuketový květ v tempuře nebo panna cottu z růží.

Hlavními aktéry druhého ročníku Apetit Festivalu v Pardubicích však budou zejména známé televizní hvězdy: Zdeněk Pohlreich, Oldřich Sahajdák, Marcel Ihňačák či Riccardo Lucque.

Všichni uvedení budou na pódiích předvádět své kulinářské show a seznamovat návštěvníky Apetit Festivalu s kuchyňskými triky během vaření v přímém přenosu.

"Na Apetit Festivalu naleznou návštěvníci také nejobsáhlejší prezentaci Regionálních potravin a MLSu Pardubického kraje. Dojde zde, stejně jako loni, také k oficiálnímu slavnostnímu vyhlášení ve všech kategoriích," uvedl organizátor festivalu Martin Nauš.

Soutěžit se bude o nejlepší restauraci a pivovar

Dalším účelem festivalu je však také soutěž o nejlepší restauraci a pivovar. Z Pardubického kraje se zúčastní například pardubická La Cabaňa, chrudimská Na Bídě nebo Kramářova chata ze Suchého vrchu. Doplní je pardubické podniky St. Patrick a U dvou Kohoutků.

V doprovodném programu na hudebním pódiu vystoupí kapely YOYO Band nebo Vltava, pro obdivovatele improvizovaného humoru jsou připravena vystoupení Na stojáka.

"Rovněž slibujeme, že festival bude opět o něco větší a návštěvníci si budou moci pohodlně vychutnat nabízené delikatesy v rozšířených odpočinkových zónách. Jako každý rok nebude chybět dětský koutek, kde bude k dispozici kabina s přebalovacím pultem a místem na kojení," dodal Nauš.

Vstupné je jednotné za padesát korun, děti do 130 centimetrů a zdravotně postižení mají vstup zdarma.