Sedmnáct tisíc milovníků dobrého i netradičního jídla dorazilo v sobotu na...

Sedmnáct tisíc milovníků dobrého i netradičního jídla dorazilo v sobotu na pardubické dostihové závodiště, kde se celý víkend koná Fresh festival. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Cvrčci, štíři, špízy z krajty. Déšť provoněný Fresh Festival nepokazil

  • 4
Ani zatažená obloha v sobotu neodradila od návštěvy největšího východočeského gurmánského festivalu. Na Fresh Festival na pardubické závodiště dorazilo o víkendu téměř třicet tisíc lidí. Pochutnat si mohli i na filetech z krajty, zebří kýtě nebo švábech.

„Rozmýšleli jsme se, jestli vyrazit, nebo ne. Kolem poledne to vypadalo, že bude zbytek dne pršet, ale měli jsme to dlouho v plánu a těšili jsme se. Trochu vody nás nezabije, navíc před chvílí i svítilo slunce,“ popsala přikrčená pod rozevřeným deštníkem Radka Kasalová z Pardubic.

Kdo s sebou stejně jako ona přibalil paraple, neprohloupil. Areál totiž během obou dnů skropilo několik krátkých přeháněk.

„Už jsme vyzkoušeli hovězí burger s karamelizovanou cibulí a sorbet s mascarpone. Ještě toho máme v plánu dost,“ dodala Kasalová.

Právě burgery byly jedním z nejpopulárnějších jídel. U restaurací, které je nabízely, se tradičně tvořily fronty. Například u stánku Nová Amerika golf resort, kde měli na menu brasírované hovězí hrudí a hovězí burger v domácí bulce, lidé čekali několik desítek minut. Podnik napekl dopředu jedenáct set bulek, ale i v průběhu víkendu musel dopékat nové.

Více než půl hodiny si lidé počkali také u stánku extrémního cateringu a molekulární kuchyně Petra Koukolíčka. Zájem byl zejména o neobvyklé menu, jež nabízelo filet z krajty královské na špízku, krokodýlí medailonky v zelené kari pastě, krokodýlí ragú, pomalu pečenou kýtu ze zebry nebo žabí stehýnka v tempuře z medvědího česneku.

Krajta vyšla na 299 korun, ostatní jídla stála kolem stovky. „Chceme všechno, krajtu, zebru, žábu i krokodýla,“ hlásil jeden z návštěvníků obsluze stánku. „Krajtu chci určitě, už jsem ochutnal jednou na dovolené kobru, takže abych měl srovnání,“ dodal. „Krokodýl chutná jako kuře, jen o něco šťavnatější,“ přiblížila jedna z návštěvnic.

Cvrčci, červi, švábi

Zájem byl také o hmyzí kuchyni Petra Ocknechta. Zatímco na jídlech z masa exotických zvířat nebylo na první pohled znát, že jsou „jiná“, cvrček, červi nebo šváb už na talíři vypadali přeci jen jinak. Není divu, že kolem stánku s těmito lahůdkami postávaly hloučky fotících se lidí. „Kousni si do něj, vyfotím si tě,“ navigovala muže se štírem v ruce jedna z návštěvnic.

Na pódiu i v zóně cooking stage se v sobotu i v neděli vystřídala řada známých tváří, jejichž počínání v kuchyni mohli lidé nejen sledovat, ale také se do něj zapojit. Vařit tak lidé mohli nejen ze Zdeňkem Pohlreichem, ale také s herečkou Markétou Hrubešovou, blogerkou Veronikou KOKO Kokešovou nebo kuchařem Romanem Vaňkem.

Nedělní odpoledne vyvrcholilo vyhlášením nejlepší restaurace regionu. Titul Východočeská restaurace roku 2015 si z festivalu odvezla restaurace U Zběhlíka v Čisté u Litomyšle. V pivech nejvíce uspěl pivovar Rychtář z Hlinska.