Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Cvrčci, štíři, špízy z krajty. Déšť provoněný Fresh Festival nepokazil

  12:13aktualizováno  18:43
Ani zatažená obloha v sobotu neodradila od návštěvy největšího východočeského gurmánského festivalu. Na Fresh Festival na pardubické závodiště dorazilo o víkendu téměř třicet tisíc lidí. Pochutnat si mohli i na filetech z krajty, zebří kýtě nebo švábech.

Sedmnáct tisíc milovníků dobrého i netradičního jídla dorazilo v sobotu na pardubické dostihové závodiště, kde se celý víkend koná Fresh festival. | foto: Martin Veselý, MAFRA

„Rozmýšleli jsme se, jestli vyrazit, nebo ne. Kolem poledne to vypadalo, že bude zbytek dne pršet, ale měli jsme to dlouho v plánu a těšili jsme se. Trochu vody nás nezabije, navíc před chvílí i svítilo slunce,“ popsala přikrčená pod rozevřeným deštníkem Radka Kasalová z Pardubic.

Fotogalerie

Kdo s sebou stejně jako ona přibalil paraple, neprohloupil. Areál totiž během obou dnů skropilo několik krátkých přeháněk.

„Už jsme vyzkoušeli hovězí burger s karamelizovanou cibulí a sorbet s mascarpone. Ještě toho máme v plánu dost,“ dodala Kasalová.

Právě burgery byly jedním z nejpopulárnějších jídel. U restaurací, které je nabízely, se tradičně tvořily fronty. Například u stánku Nová Amerika golf resort, kde měli na menu brasírované hovězí hrudí a hovězí burger v domácí bulce, lidé čekali několik desítek minut. Podnik napekl dopředu jedenáct set bulek, ale i v průběhu víkendu musel dopékat nové.

Více než půl hodiny si lidé počkali také u stánku extrémního cateringu a molekulární kuchyně Petra Koukolíčka. Zájem byl zejména o neobvyklé menu, jež nabízelo filet z krajty královské na špízku, krokodýlí medailonky v zelené kari pastě, krokodýlí ragú, pomalu pečenou kýtu ze zebry nebo žabí stehýnka v tempuře z medvědího česneku.

Krajta vyšla na 299 korun, ostatní jídla stála kolem stovky. „Chceme všechno, krajtu, zebru, žábu i krokodýla,“ hlásil jeden z návštěvníků obsluze stánku. „Krajtu chci určitě, už jsem ochutnal jednou na dovolené kobru, takže abych měl srovnání,“ dodal. „Krokodýl chutná jako kuře, jen o něco šťavnatější,“ přiblížila jedna z návštěvnic.

Cvrčci, červi, švábi

Zájem byl také o hmyzí kuchyni Petra Ocknechta. Zatímco na jídlech z masa exotických zvířat nebylo na první pohled znát, že jsou „jiná“, cvrček, červi nebo šváb už na talíři vypadali přeci jen jinak. Není divu, že kolem stánku s těmito lahůdkami postávaly hloučky fotících se lidí. „Kousni si do něj, vyfotím si tě,“ navigovala muže se štírem v ruce jedna z návštěvnic.

Na pódiu i v zóně cooking stage se v sobotu i v neděli vystřídala řada známých tváří, jejichž počínání v kuchyni mohli lidé nejen sledovat, ale také se do něj zapojit. Vařit tak lidé mohli nejen ze Zdeňkem Pohlreichem, ale také s herečkou Markétou Hrubešovou, blogerkou Veronikou KOKO Kokešovou nebo kuchařem Romanem Vaňkem.

Nedělní odpoledne vyvrcholilo vyhlášením nejlepší restaurace regionu. Titul Východočeská restaurace roku 2015 si z festivalu odvezla restaurace U Zběhlíka v Čisté u Litomyšle. V pivech nejvíce uspěl pivovar Rychtář z Hlinska.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ondřej Lukáš u jedné z lip, jejichž kořeny poničily starý chodník z Vysokého...
Pamětníci brání chodníček, po kterém chodili Masaryk, Dvořák i Werich

Obyvatelům Vinic, které jsou okrajovou částí Vysokého Mýta, se nelíbí, že město chce rekonstruovat asi osm set metrů dlouhý úzký chodník lemovaný stromořadím...  celý článek

Pyrotechnici prověřovali na pardubickém nádraží podezřelou igelitku, byla v ní...
Pardubické nádraží na více než hodinu ochromila taška s marmeládami

Dvě stě padesát lidí ráno policisté evakuovali kvůli podezřelé tašce ve vestibulu pardubického vlakového nádrží. Přivolaní pyrotechnici bílou igelitku...  celý článek

Lea Tomková
Aféra končí. Manažeři z Pardubic už „služební cestu“ do Afriky zaplatili

Tři manažeři pardubických městských firem zaplatili už téměř celou svou loňskou cestu do Jihoafrické republiky. Ta se původně tvářila jako služební, ale...  celý článek

Grafton Recruitment Praha
SALES MANAGER, nástup IHNED

Grafton Recruitment Praha
Pardubický kraj
nabízený plat: 37 000 - 52 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.