Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Roastbeef ze zebry či medailonky z krajty. Festival láká na delikatesy

  8:23aktualizováno  8:23
Krajta královská, krokodýl, zebra a další živočichové. Návštěvníci většinou mají možnost vidět tato zvířata v zoo umístěná v klecích, ohradách či teráriích. Zájemci, kteří však dorazí na pardubický Fresh Festival, dostanou tyto tvory naservírované přímo na talíř.

Filet z krajty na špízku v teriyaki marinádě a batátové pyré od šéfkuchaře Petra Koukolíčka. | foto: festival.fresh.iprima.cz

Na festivalu se i letos představí šéfkuchař Petr Koukolíček. Jeho molekulární gastronomie nechyběla zatím ani na jednom z dvou předchozích ročníků. Tentokrát chystá pro návštěvníky pardubického dostihového závodiště zajímavou novinku: extrémní catering.

„Na pódiu zkombinuji extrémní catering s molekulární gastronomií. Připravím sous vide medailonek z krajty královské s teriyaki prachem, kuličkou z wasabi a soba s nudlemi. Další pochutinou budou jedlé kouřící kameny. Tečku nakonec obstará tiramisu v kapalném dusíku a jahodová rtěnka, jež je opravdu z jahod a dá se sníst. Prostě si budu pohrávat se smysly ochutnávajících,“ láká Koukolíček a dodává, že i na stánku budou moct lidé okusit tyto speciality.

Konkrétně se mohou lidé o víkendu těšit na krajtu královskou v teriyaki marinádě na špízku s batátovým pyré, krokodýla v zelené kari pastě, podávaného na pšeničných nudlích, roastbeef ze zebry na africkém chlebu, ozdobený jedlými květy, a žabí stehýnka v tempuře z medvědího česneku. „Všechna zvířata jsou certifikovaná, chovaná na farmách,“ ujišťuje Koukolíček.

Co se týče charakteristiky jednotlivých druhů masa, velmi zdravé je zejména to zebří. „Dalo by se přirovnat k pštrosovi, nemá absolutně žádný tuk, je jemné,“ popisuje Koukolíček. Krokodýl je relativně dietní, chuťově připomíná maso ryb a kuřecí.

„A navíc nemá kosti,“ přidává šéfkuchař. Žabí maso je prý vůbec nejjemnější maso, které zná. A krajta? To je prý spíš taková zajímavost, z výživového hlediska to nic extra není. Chuťově se blíží rybě či krabovi.

Podle Koukolíčka jsou právě toto delikatesy, které člověk jen tak neochutná. „Na Fresh Festivalu budou mít lidé mimořádnou příležitost,“ je přesvědčen avantgardní šéfkuchař. Dodává, že s výjimkou krajty menu bude stát maximálně 100 korun. To hadí pak vyjde na 299 korun.

„Krajta je strašně drahá. Cenu jsme museli upravit, aby bylo menu na festivalu vůbec prodejné,“ osvětluje Petr Koukolíček, podle něhož je o tuto kuchyni mezi veřejností zájem.

Děti vyzkouší kouřící drinky, koktejly budou v kostičkách

Kromě toho nebude v jeho nabídce chybět ani molekulární gastronomie. Ta vytváří pokrmy a nápoje z tradičních surovin naprosto netradičními způsoby, které se hodí spíše do chemické laboratoře.

V podstatě jde o vytváření nových skupenství, která chutnají jako dobře známé pokrmy. Podávat se budou koktejly v kostičkách i v pěně, pro děti budou připraveny nealkoholické kouřící drinky, přichystáno bude také tiramisu v kapalném dusíku.

„Je to lákavé. Lidé jsou zvědaví, půlka z nich neví, co si pod molekulární kuchyní mají představit,“ říká Koukolíček. Když pak okusí například hnědou kostku, představující štrúdl, jsou překvapení, že tak skutečně chutná. „Je to takové vtipné jídlo. Jde především o změnu skupenství,“ vysvětluje Petr Koukolíček.

Sám se představí na Fresh Festivalu v Pardubicích v sobotním programu od 19 do 20 hodin při kuchařském workshopu, v areálu bude mít již zmíněné dvě netradiční restaurace - jednu s molekulární kuchyní, druhou s extrémní. Dvoudenní festival začíná už tuto sobotu v 10 hodin.




Nejčtenější

Novorozená holčička zemřela, když ji hlídal otec. Policie ho viní z vraždy

Policii zavolali na místo střelby exekutoři, na které muž mířil.

Policie obvinila otce čtrnáctidenní holčičky z vraždy dítěte. Čin se stal v Pardubicích ve středu 11. dubna dopoledne,...

Nejkrásnější partie Krounky. Parádní výlet s ferratou, kterou zvládnou i děti

Krounka v Otradově

Doslova pohlazením po duši je putování údolím říčky Krounky na Chrudimsku. Nejhezčí pasáž pojmenovaná Šilinkův důl je...



Senior zapomněl, kde zaparkoval. V autě zůstala nemocná manželka

(ilustrační snímek)

Do svízelné situace se dostal v Pardubicích senior, který zapomněl, kde zaparkoval. V autě zůstala jeho nemocná...

U vyhlášené zmrzliny auta už možná nezaparkují. Majitel obchodu je proti

Zastavit auto a pohodlně si dojít pár kroků pro zmrzlinu už dost možná nepůjde....

Slatiňany plánují, že budou více chránit lidi přecházející hlavní silnici v místě, kde se prodává vyhlášená zmrzlina....

Jandač nominoval na domácí turnaj, představí se i Jaškin či Chytil

Josef Jandač předává českým hokejistům své vize a nápady. (14. února 2018).

Trenér české hokejové reprezentace Josef Jandač zveřejnil nominaci na Carlson Hockey Games, turnaj v rámci Euro Hockey...

Další z rubriky

Pardubický kraj vybuduje z Automatických mlýnů novou galerii

Automatické mlýny v Pardubicích

Pardubičtí krajští zastupitelé v úterý rozhodli, že za 22,5 milionu koupí od soukromých vlastníků hlavní budovu...

Křižovatka smrti u Šedivce nad Letohradem bude od července kruhová

Další nehoda na Šedivci se stala 12. července 2016.

V červenci to bude pět let, kdy se na křižovatce u Šedivce nedaleko Letohradu odehrála dopravní nehoda, při níž...

Cestující v Pardubickém kraji bude možná vozit po kolejích víc dopravců

Jednotka railjet poblíž České Třebové

Až dosud krajští politici tvrdili, že dopravu na železnici svěří po roce 2019 na dalších deset let jednomu dopravci. To...

Najdete na iDNES.cz