Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Cukrářka ze Zaječic vsadila na vánoční zmrzlinu, zájem je velký

  7:41aktualizováno  7:41
Ačkoli na stroje se zmrzlinou už několik měsíců povětšinou padá prach, v Zaječicích lidé odcházejí s kornoutem i v době, kdy se teploty drží jen lehce nad nulou. Vánoční zmrzlina je speciální nabídka, i cena tomu odpovídá. Za kornout této pochoutky zaplatí milovníci sedmdesát korun. Ale kvalita tomu odpovídá.

Majitelka cukrárny Jana Novotná a její makronky. | foto: MF DNES

„O víkendu zapnu stroj a zmrzlina jede. Na každý den to není, ale na víkend se lidé ptají,“ říká majitelka malého rodinného cukrářství Jana Novotná.

Mezi sváteční druhy patří například pistáciová. Sama cukrářka ví, že zmrzlina je skutečně drahá. Ale podle svých slov do ní dává to nejlepší, co je možné - žádná sladidla ani konzervanty.

„Vždyť jen tenhle kbelík pistáciové pasty stojí pět tisíc korun. Je ale neskutečná a všichni se ptali, kdy zase bude,“ říká Novotná. Teď dělá zmrzlinu pouze v jednom stroji. Ne každý je ochotný dát za zmrzlinu sumu, která se blíží ceně obědového menu.

Kromě oblíbené pistáciové mohou lidé vyzkoušet i lískooříškovou, která má ve stánku svoji premiéru. Je ze stoprocentní ořechové pasty.Ostatně kvalitní zahraniční suroviny jsou cukrářce nejbližší. „Nic nedělám jen jako,“ říká.

Šperkovnice z kulinářských klenotů

Skříň se surovinami je její šperkovnice. Klenoty, které pečlivě vybrala, zvýšily hodnotu obyčejné skříně na několik desítek tisíc korun. Francouzská čokoláda z rodinné firmy, maliny sušené mrazem. Jen s jahodami se jí pracovat nechce. „Všichni víme, jak chutnají v zimě. Proto se jim vyhýbám,“ říká cukrářka.

Právě se zmrzlinou zde začínala. Její vize byla loni v létě ještě skromná. Točit zmrzlinu a zájemcům nabídnout cheesecake vlastní výroby.Jenže cukrovinky se chytly a poptávka byla tak velká, že musela zaměstnat na léto rodinu a najmout brigádnice.

Fotogalerie

Příští rok se na krabičkách z její cukrárny objeví i logo. „Název Zmrzlina Zaječice ustoupí do pozadí. Zavedeme název Epifany, což znamená něco jako zjevení. Význam je spojený i s křesťanstvím a Zjevením Ježíše Krista. Mnoho lidí už mi řeklo, že jsem tady jako zjevení,“ říká.

Hodně lidí se také podivuje, co dělá cukrářka jejích kvalit v malé vísce při hlavní silnici.Tuhle filozofii ale Novotná odmítá. Proto, že jako kuchařka pražského hotelu Seven Days Prahy zažila práci v profesionální kuchyni, a tak se rozhodla dělat cukrařinu jinde. A jinak.

I proto nikdy nevytvoří stejné těsto, stejně chutný cheesecake. Pokaždé má trochu jinou chuť podle toho, jak obmění základní recept.„Vezmu si suroviny, se kterými chci pracovat. Nebaví mě dělat pořád stejné věci,“ říká Novotná.

A ještě jedna filozofie je jí blízká. Neříká, že něco nejde. Vždycky to zkusí. Cukrářka například vytírá dortovou formu přepuštěným máslem.

„Nemám ráda nutelu. Ale kamarádka potřebovala gitelu, tedy přepuštěné máslo a nutelu. Byla jsem z toho nešťastná, nechtěla jsem pracovat s nutelou. Nakonec jsem vzala jemný citrus yuzu. Bylo to příjemně kyselé a do toho gitelu a to bylo ono,“ popisuje jeden z kulinářských pokusů cukrářka.

Večer sleduje světové on-line kurzy

Do Prahy ji vyhnala zřejmě její povaha a zarputilost dělat s kvalitními, byť drahými surovinami.„Cítila jsem, že mi to tady je malé. Jezdila jsem po kurzech se špičkovými šéfkuchaři.Teď už ale musím spíš do světa,“ říká.

Cukrářka cestuje i teď. V současné době jen virtuálně. Jeden večer se například přesune do Austrálie. Zaplatila si on-line kurz od autralského šéfcukráře.

To pak soustředěně sleduje, jaké dobroty si může osvojit. V praxi to vypadá tak, že když večer po deváté dorazí domů do Slatiňan, zapne si kurz, aby se podívala, jak se dělají pralinky v top cukrářských zemích.

 Po hodinách strávených nad válem a u trouby si nyní dopřála pár dní odpočinku. Po Novém roce však začne připravovat novou pobočku v Gočárových mlýnech v Pardubicích a další se rýsuje v Holicích. Styčná loď však zůstane kotvit v Zaječicích.

„Sama si říkám, proč si to tak komplikuju, ale mě to baví,“ říká cukrářka. Její den začíná většinou kolem půl páté. A když je potřeba, odemyká dveře výrobny i ve tři hodiny ráno.

Že by si mezi svátky vyrazila s rodinou do zoo nebo za kulturou, moc pravděpodobné není. To si radši zajede někam na dobrý oběd. K někomu, kdo jde stejnou cestou jako ona.




Nejčtenější

Foxconn chce Mongoly proto, že se neumějí ozvat, říká šéfka neziskovky

Helena Grundmanová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Most pro kritizuje...

Pardubický výrobce elektroniky Foxconn chtěl přivézt do města další stovky dělníků z Mongolska, ale město nesouhlasí....

Na Svitavsku zemřel řidič auta. Nezvládl řízení a narazil do stromu

Řidička na Orlickoústecku nezvládla řízení a narazila do stromu (17. února...

V sobotu odpoledne mladý řidič nezvládl řízení na Svitavsku a s autem narazil do stromu. Muž na místě zemřel. Obdobná...



Spor o výsadbu u silnice z Chrudimi vyhrály stromy. Ale až u soudu

Spor o stromořadí. Policie mluví o ohožení bezpečnosti

Pro spor mezi zastánci a odpůrci výsadby stromořadí v těsné blízkosti silnic může středeční rozhodnutí pardubické...

Překonat nejde jen Kratochvílová. Welsch ztraceného rekordu nelitoval

Jiří Welsch (vlevo) v dresu Boston Celtics fauluje Shaquilla O'Neala z Miami...

Dlouhých třináct let byl Jiří Welsch nejlepším českým střelcem v basketbalové NBA. Na jeho 24 bodů si úspěšně troufl až...

Boj se státem je náročný. Chci ale dokázat zlo dotací, říká podnikatel

Podnikatel v nesnázích. Petr Fryč chce, aby mu stát nahradil škodu, kterou měly...

Dotace na stavbu dálnic či zateplení škol, proč ne? Ale posílat veřejné peníze do soukromého sektoru je čiré zlo, říká...

Další z rubriky

VIDEO: V Domě U Jonáše hučí vysoušeče, otevřít by se mohl v květnu

Nově otevřený tvůrčí ateliér v Domě U Jonáše v Pardubicích.

Kde jindy visí obrazy a koláže, tam jsou teď tužkou naznačené desítky malých terčíků. Značky odborníkům ukazují, jak...

Spor o výsadbu u silnice z Chrudimi vyhrály stromy. Ale až u soudu

Spor o stromořadí. Policie mluví o ohožení bezpečnosti

Pro spor mezi zastánci a odpůrci výsadby stromořadí v těsné blízkosti silnic může středeční rozhodnutí pardubické...

VIDEO: Zloděj „na nákupech“. Značkové řasenky a krémy mizely do bundy

Značkové krémy si muž strkal do bundy

Ačkoli měl nákupní košík, kosmetiku si strkal do bundy. Během pěti minut takto neznámý muž „nakoupil“ v jedné...

Už víte, kam do školky?
Už víte, kam do školky?

Také vás čeká tento rok zápis do školky? Poraďte se, jaká školka je nejlepší ve vašem okolí, či jestli zvolit státní nebo soukromou.

Najdete na iDNES.cz