Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cukrářka ze Zaječic vsadila na vánoční zmrzlinu, zájem je velký

  7:41
Ačkoli na stroje se zmrzlinou už několik měsíců povětšinou padá prach, v Zaječicích lidé odcházejí s kornoutem i v době, kdy se teploty drží jen lehce nad nulou. Vánoční zmrzlina je speciální nabídka, i cena tomu odpovídá. Za kornout této pochoutky zaplatí milovníci sedmdesát korun. Ale kvalita tomu odpovídá.

Majitelka cukrárny Jana Novotná a její makronky. | foto: MF DNES

„O víkendu zapnu stroj a zmrzlina jede. Na každý den to není, ale na víkend se lidé ptají,“ říká majitelka malého rodinného cukrářství Jana Novotná.

Mezi sváteční druhy patří například pistáciová. Sama cukrářka ví, že zmrzlina je skutečně drahá. Ale podle svých slov do ní dává to nejlepší, co je možné - žádná sladidla ani konzervanty.

„Vždyť jen tenhle kbelík pistáciové pasty stojí pět tisíc korun. Je ale neskutečná a všichni se ptali, kdy zase bude,“ říká Novotná. Teď dělá zmrzlinu pouze v jednom stroji. Ne každý je ochotný dát za zmrzlinu sumu, která se blíží ceně obědového menu.

Kromě oblíbené pistáciové mohou lidé vyzkoušet i lískooříškovou, která má ve stánku svoji premiéru. Je ze stoprocentní ořechové pasty.Ostatně kvalitní zahraniční suroviny jsou cukrářce nejbližší. „Nic nedělám jen jako,“ říká.

Šperkovnice z kulinářských klenotů

Skříň se surovinami je její šperkovnice. Klenoty, které pečlivě vybrala, zvýšily hodnotu obyčejné skříně na několik desítek tisíc korun. Francouzská čokoláda z rodinné firmy, maliny sušené mrazem. Jen s jahodami se jí pracovat nechce. „Všichni víme, jak chutnají v zimě. Proto se jim vyhýbám,“ říká cukrářka.

Právě se zmrzlinou zde začínala. Její vize byla loni v létě ještě skromná. Točit zmrzlinu a zájemcům nabídnout cheesecake vlastní výroby.Jenže cukrovinky se chytly a poptávka byla tak velká, že musela zaměstnat na léto rodinu a najmout brigádnice.

Příští rok se na krabičkách z její cukrárny objeví i logo. „Název Zmrzlina Zaječice ustoupí do pozadí. Zavedeme název Epifany, což znamená něco jako zjevení. Význam je spojený i s křesťanstvím a Zjevením Ježíše Krista. Mnoho lidí už mi řeklo, že jsem tady jako zjevení,“ říká.

Hodně lidí se také podivuje, co dělá cukrářka jejích kvalit v malé vísce při hlavní silnici.Tuhle filozofii ale Novotná odmítá. Proto, že jako kuchařka pražského hotelu Seven Days Prahy zažila práci v profesionální kuchyni, a tak se rozhodla dělat cukrařinu jinde. A jinak.

I proto nikdy nevytvoří stejné těsto, stejně chutný cheesecake. Pokaždé má trochu jinou chuť podle toho, jak obmění základní recept.„Vezmu si suroviny, se kterými chci pracovat. Nebaví mě dělat pořád stejné věci,“ říká Novotná.

A ještě jedna filozofie je jí blízká. Neříká, že něco nejde. Vždycky to zkusí. Cukrářka například vytírá dortovou formu přepuštěným máslem.

„Nemám ráda nutelu. Ale kamarádka potřebovala gitelu, tedy přepuštěné máslo a nutelu. Byla jsem z toho nešťastná, nechtěla jsem pracovat s nutelou. Nakonec jsem vzala jemný citrus yuzu. Bylo to příjemně kyselé a do toho gitelu a to bylo ono,“ popisuje jeden z kulinářských pokusů cukrářka.

Večer sleduje světové on-line kurzy

Do Prahy ji vyhnala zřejmě její povaha a zarputilost dělat s kvalitními, byť drahými surovinami.„Cítila jsem, že mi to tady je malé. Jezdila jsem po kurzech se špičkovými šéfkuchaři.Teď už ale musím spíš do světa,“ říká.

Cukrářka cestuje i teď. V současné době jen virtuálně. Jeden večer se například přesune do Austrálie. Zaplatila si on-line kurz od autralského šéfcukráře.

To pak soustředěně sleduje, jaké dobroty si může osvojit. V praxi to vypadá tak, že když večer po deváté dorazí domů do Slatiňan, zapne si kurz, aby se podívala, jak se dělají pralinky v top cukrářských zemích.

 Po hodinách strávených nad válem a u trouby si nyní dopřála pár dní odpočinku. Po Novém roce však začne připravovat novou pobočku v Gočárových mlýnech v Pardubicích a další se rýsuje v Holicích. Styčná loď však zůstane kotvit v Zaječicích.

„Sama si říkám, proč si to tak komplikuju, ale mě to baví,“ říká cukrářka. Její den začíná většinou kolem půl páté. A když je potřeba, odemyká dveře výrobny i ve tři hodiny ráno.

Že by si mezi svátky vyrazila s rodinou do zoo nebo za kulturou, moc pravděpodobné není. To si radši zajede někam na dobrý oběd. K někomu, kdo jde stejnou cestou jako ona.

  • Nejčtenější

Mrtvolu vařili tři hodiny. „Byly to čtyři kýble kostí a čtyři tkání,“ řekl muž

15. dubna 2024  6:30,  aktualizováno  16:15

Dva muži, kteří dnes předstoupili před Krajský soud v Hradci Králové, odmítli obvinění z vraždy...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista u Chocně zemřel na lesním trailu, jeho tělo leželo u jedné z překážek

15. dubna 2024  17:14

Lesní cyklookruh u Chocně na Orlickoústecku se stal o víkendu osudným pětatřicetiletému cyklistovi....

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za vraždu a uvaření mrtvoly nelze žádat doživotí, může za to slovíčko v posudku

17. dubna 2024  16:47

Jaký význam může mít jedno slovo ve znaleckém posudku, ukazuje další vývoj v případu bestiální...

Kraj chce, aby parkovací domy v areálu nemocnice postavil soukromník

18. dubna 2024  16:28

Ve stísněném areálu Pardubické nemocnice by měly vyrůst dva parkovací domy. Kraj chce, aby vznikly...

Podvodníci chtěli po muži zaplatit 270 tisíc za clo, poslali mu falešnou fakturu

18. dubna 2024  14:05

S nezvyklou taktikou přišli podvodníci, které zastavili až celníci. Zaznamenali totiž případ, kdy...

Autobus zezadu narazil do náklaďáku, čelní sklo se rozbilo o korbu

18. dubna 2024  13:08

S lehčími zraněními vyvázli řidič a dvě cestující v linkovém autobusu, který se dnes dopoledne na...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...