Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vaření na Apetit Festivalu musí mít švih, láká Zdeněk Pohlreich

  8:18
Příští víkend se pardubické dostihové závodiště změní na setkání gurmánů. Areál si totiž zabere Apetit Festival. Zájemci si budou moci vybírat ze stovek pokrmů i nápojů. Nebudou chybět ani známí kuchaři v čele se Zdeňkem Pohlreichem.

Zdeněk Pohlreich na Apetit festivalu v Pardubicích. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Apetit Festival už za sebou letošní premiéru má. Konala se v půlce května v Plzni. Druhé pokračování je naplánované na příští víkend do Pardubic. Na stránkách festivalu se už teď dají najít informace i fotografie toho, co zde lidé najdou.

A pro pardubickou část platí stejně jako pro tu plzeňskou slova kuchaře Zdeňka Pohlreicha: "Bude to zábava. Na food festivalech se nikdo nechce dívat na to, jak hodinu něco vaříte a koukáte do toho. Musí to mít švih. Čím víc jídel se tam vejde, tím líp."

Sám je s festivalem spojený od jeho počátku. Šéfkuchař, kterého proslavil zejména televizní pořad Ano, šéfe!, si pro plzeňskou část připravil například timbál z ančoviček s česnekovým pyré, Spaghetti al Carbonara s letním lanýžem, New style Sashimi z mořského vlka - Nobu a jako sladkou tečku jablečný koláč s omáčkou z calvadosu.

Soutěž o vstupenky

Dva výherci získají dvě vstupenky na Apetit Festival v sobotu 21. června, pokud správně odpovědí na otázku: Kolikátý ročník přehlídky se bude v Pardubicích konat?

Odpovědi zasílejte na redpa@mfdnes.cz.

Vyhrávají dva nejrychlejší. Vítěze bude redakce kontaktovat.

Druhé festivalové menu se skládalo z tataráku z hovězího s ančovičkami, kapary a křepelčím vejcem, salátu s kořeněným králičím hřbetem, kuřecího supreme s chřestem a "papa al Pomodoro", toskánskou chlebovou polévkou a clams (srdcovky) Casino.

Jeho kuchařskou show budou moci diváci v Pardubicích zažít v sobotu 21. června od 12 a do 13 hodin a poté ještě od 17 do 18 hodin. Název festivalového menu odkazuje na nový televizní pořad Zdeňka Pohlreicha.

Podle úspěšného šéfkuchaře se z jídla pomalu stává velké téma a množství pořádaných food festivalů tomu podle něj jen odpovídá. O jídle se píše i mluví.

"České hospody nejsou najednou plné jen expertů na fotbal a na hokej, taky každý rozumí jídlu. Pro naši branži je to ale skvělá zpráva, vývoj je rychlejší, dynamičtější, lidé si víc a víc uvědomují, co chtějí," uvedl Pohlreich. Jídlo si tím prý vydobývá pozici, kterou by v normální civilizaci mělo mít.

Svědčí o tom podle něj i návštěvnost loňského ročníku pardubického Apetit Festivalu, která dosáhla 25 tisíc lidí. Úspěšného kuchaře to samozřejmě těší.

"Myslím si, že jídlo konečně plní svoji funkci, i tu společenskou. Je to forma zábavy. Myslím, že je to dobrá věc," míní Pohlreich a přidává své životní moudro: Kdo se neumí dobře najíst, nemůže být v životě úplně šťastný.

Pokud by měl hodnotit kvalitu českých restaurací, je přesvědčen, že postupuje poměrně rychle vpřed.

Na kvalitní restaurace si ještě počkáme

"Samozřejmě bude ještě pár let trvat, než ten restaurační byznys bude opravdu kvalitní. Přece jen ale vidím pokrok v tom, že spousta lidí si už uvědomila, že menu za 69 korun není samospásné, že takhle to prostě nejde," je přesvědčen Zdeněk Pohlreich.

Co však hodnotí Pohlreich pozitivně, je kvalita obsluhy. Sám poměrně často cestuje, a má tedy dobré porovnání.

"Servis v Čechách je dnes srovnatelný s tím, jaký je nabízený v zahraničí. Myslím, že čeští konzumenti si ani neuvědomují, že v některých restauracích dostanou za relativně málo peněz kvalitní servis," míní Pohlreich.

Dodává však, že mu přijde, že jsme se zatím nenaučili jej správně konzumovat. Spousta lidí má podle něj pocit, že si, obrazně řečeno, mohou o číšníka otřít boty.

Zdeněk Pohlreich si v poslední době nejvíc pochutnal na japonském jídle. Potěšilo jej také otevření vlastní restaurace. "Jsem moc rád, že jsme otevřeli japonskou restauraci Yamato na pražských Vinohradech," uzavírá Pohlreich.

Pardubický Apetit festival letos odstartuje na závodišti příští sobotu v deset hodin dopoledne. Nabídne prezentace kuchařů, restaurací, pivovarů či vinařství či kaváren. Také dvě pódia, na hlavním budou od jedenácti hodin probíhat kuchařská show, druhé je určené pro baviče a kapely.

Pokračovat se bude i v neděli, kdy proběhne vyhlášení vítězů soutěže Nejlepší pivo festivalu a Východočeská restaurace roku 2014.

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Pardubic usmrtil vlak člověka, provoz na hlavní trati byl ráno přerušen

3. května 2024  6:30,  aktualizováno  9:44

Na hlavní koridorové trati u Pardubic brzy ráno vlak srazil a usmrtil člověka. Nehoda omezila...

Stát se přiblížil stavbě nejnáročnějšího úseku D35, ministerstvo má poradce

2. května 2024  19:08

O krok blíž se posunul pokus státu o další výstavbu dálnice se soukromou účastí, tedy takzvaný PPP...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

S alzheimerem zůstává jen přítomnost. Žijme tady a teď, říká režisérka hry

5. května 2024  7:38

Poslední uvedenou novinkou Východočeského divadla je inscenace Pořád jsem to já. Vědkyni, již v...

Pardubice - Zlín 2:0, cennou výhru vystřelili po přestávce Icha s Krobotem

4. května 2024  17:11,  aktualizováno  18:24

Icha je pardubickým hrdinou. Kromě úvodního gólu totiž ještě v závěru z brankové čáry vykopl pokus...

Říčka se loučí v Pardubicích: Odcházím spokojený, ale zlatá tečka chybí

4. května 2024  8:08

Vlastně nejde o žádné překvapení, je to spíš jen oficiální potvrzení toho, o čem se už mluví...

Nová expozice na Boudě se věnuje zkouškám na opevnění, bunkry propaguje i kniha

4. května 2024  5:23

V nejchladnější veřejnosti přístupné památce Česka tento týden odstartovala hlavní turistická...

ManpowerGroup s.r.o.
Operátor expedice- 1 směna

ManpowerGroup s.r.o.
Pardubický kraj
nabízený plat: 28 000 - 33 000 Kč

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....