Pivovar chce tržiště otevírat pravidelně až do Vánoc. Ilustrační foto

Pivovar chce tržiště otevírat pravidelně až do Vánoc. Ilustrační foto | foto: Michaela Červená, iDNES.cz

V pardubickém pivovaru se otevírá nové tržiště. Láká na sýry i ryby

  • 0
Ode této soboty začíná v pardubickém pivovaru fungovat velké zemědělské tržiště. Účastnit trhu se chystá 35 prodejců, z toho 27 bude nabízet potraviny. Na stáncích bude ovoce, zelenina, ryby z Litomyšle, maso, sýry či pečivo. Trhů přibývá a pomalu si začínají konkurovat.

"To jsem ráda, chystám se, že si tam koupím čerstvá vajíčka i zeleninu. To, co se prodává venku, je chuťově lepší," reagovala na zprávu o Selských trzích pardubická penzistka Božena Trojanová.

Část výrobků bude mít certifikát bio kvality. Podle ředitele Pardubického pivovaru Jana Kvasničky chce společnost přivést do svého areálu na sobotní vycházku celé rodiny.

"Maminky si nakoupí maso na svíčkovou, tatínkové si dají pivo a guláš a děti se pobaví v dětském koutku," řekl Jan Kvasnička.

V areálu budou nejen stánky s občerstvením, ale nabídne i živá zvířata, soutěže pro děti či živou hudbu. Pivovar se představí novým pivem s názvem Taxis.

K úspěchu akce by měla přispět spolupráce s Regionální agrární komorou Pardubického kraje, která regionální pěstitele a chovatele oslovila. Například úspěšné účastníky soutěže Regionální potravina Pardubického kraje.

"Nebudou tady rajčata a květáky v podobě, v jaké jsou lidé zvyklí mít naservírované v supermarketu, ale budou čerstvé, kvalitní a nezakonzervované. Takže se lidé mohou divit, že jim květák za tři dny zhnědne, protože není hluboce zmrazený. A náš trh nebude dávat prostor pouťovým trhovcům a překupníkům," řekla ředitelka Agrární komory v Chrudimi Vanda Rektorisová.

Organizátoři prvních trhů jsou zaskočení

Pořadatele dosavadních Farmářských trhů v Pardubicích nová konkurence Selských trhů zaskočila.

"Trošku mi to hnulo žlučí, ale konkurence je zdravá. Myslím, že to dopadne jako v Ideonu, budou to mít náročné, zvláště když začíná zima," řekl Petr Lichý z firmy Bedecker.

Tato společnost organizovala sobotní trhy u pardubického Ideonu a po jejich vlažném přijetí je přestěhovala na náměstíčko před poštou v Polabinách 2. Tam se už v poslední době objevovaly fronty, trhy měly 15 až 20 stánků, někdy byly už v 10 hodin vyprodané.

Pivovar chce pořádat trhy každou sobotu až do Vánoc, a protože očekává úspěch, tak i napřesrok. V zimě mohou být trhy v podzemních prostorech pivovaru, v nevyužívaném sladovém humnu.

Obchoduje se i v jiných městech

Za ovocem a zeleninou míří každou středu lidé do centra Chrudimi, jednou za měsíc i na stylové jarmarky organizované městem.

Čtvrtek je den, kdy bývá živo u radnice v Poličce. "Tržnice je tu od nepaměti, ve čtvrtek jsou kvůli ní lidé navyklí do Poličky jezdit," uvedl městský strážník Oldřich Zapletal.

Tamní trh se stal i vzorem pro obnovení Zelných trhů v Litomyšli, které se letos díky iniciativě mladých lidí ze sdružení Generace 89 objevily letos poprvé na Toulovcově náměstí v Litomyšli. Pod novým názvem "Farmářské trhy" pak trvaly od léta do 2. října.

"Zatím jsme museli kvůli nim jezdit každý čtvrtek do Poličky, kde jsou trhy senzační. Čerstvá domácí zelenina je chuťově mnohem lepší," uvedla Jana Caková z Litomyšle.

Napřesrok by trhy měly mít větší úroveň. "Trhy se osvědčily, ale zatím působily příliš amatérsky, trhovci i zákazníci potřebují lepší zázemí. Příští rok jej chceme připravit," řekl litomyšlský starosta Michal Kortyš.