Restaurace v Litomyšli zrovna řeší, co v průběhu gastronomických slavností nabídnou návštěvníkům. Rettigová totiž vařila hospodárně a hodně využívala zbytky. (Ilustrační snímek)

Restaurace v Litomyšli zrovna řeší, co v průběhu gastronomických slavností nabídnou návštěvníkům. Rettigová totiž vařila hospodárně a hodně využívala zbytky. (Ilustrační snímek) | foto: Radek Kalhous, MAFRA

V Litomyšli začnou slavnosti jídla. Týden se bude vařit z Rettigové

  • 1
V Litomyšli přichystali na příští týden neobvyklou akci. V pondělí začnou ve městě gastronomické slavnosti, při nichž budou prakticky všechny tamní restaurace nabízet menu inspirované pokrmy Magdaleny Dobromily Rettigové, která žila a zemřela v Litomyšli.

Po nedávném otevření lázní ducha budou gastronomické slavnosti dalším neobvyklým počinem města. Akce vyvrcholí příští neděli na náměstí velkou večeří pod širým nebem.

"Měl by to být týden bez domácího vaření. Představujeme si, že návštěvníci budou chodit po restauracích a ochutnávat. Dostanou kartičky, do kterých budou sbírat razítka a budou jídla také hodnotit," uvedl jeden z organizátorů Jan Pikna ze Smetanovy Litomyšle.

Litomyšl a Rettigová

Magdalena Dobromila Rettigová (*1785) se začala věnovat české literatuře po sňatku s vlastencem J. A. Rettigem. Porodila 11 dětí, jen tři se dožily dospělosti. Posledních 11 let pobývala v Litomyšli, kde v roce 1845 zemřela a je zde i pohřbena. Je autorkou nejen Domácí kuchařky, ale i básní a divadelních her.

Kdo získá alespoň čtyři razítka, dostane cenu. Vyhodnocen bude i podnik, ve kterém bude lidem nejvíc chutnat.

"Já si myslím, že to je výborný nápad. Litomyšl celkově ožije. Uvidíme, jak se to povede," řekla Lenka Seklová, vedoucí restaurace Veselka.

Rettigová hodně vařila ze zbytků

Teď ovšem čeká litomyšlské kuchaře poměrně náročný úkol - co nabídnout hostům, aby o tom mohli bez rozpaků říct, že to bylo inspirované Rettigovou.

Podniky patrně nepůjdou do takového dobrodružství, že by svým hostům nabízely hovězí jazyk s polskou omáčkou anebo třeba smažené telecí uši s brzlíkem.

"Pořád to řešíme. Recepty měla dost atypické, vařila hospodárně, využívala hodně zbytků, žádné speciality," povzdechla si Ladislava Kuřová, majitelka Restaurace a penzionu U Zběhlíka v Čisté. Zatím to v Čisté vypadá na menu, ve kterém bude využit chřest, rebarbora, ke slovu přijde nejspíše telecí či husa.

Nepůjde však jen o Rettigovou. V restauraci hotelu Aplaus představí Václav Vanya v úterý mistrovské točení piva, ve středu pak pozve restaurace Karlov hosty na galavečeři připravenou šéfkuchařem hotelu International Brno Miroslavem Husákem.

V pátek program začne odpoledním degustačním menu v restauraci hotelu Zlatá Hvězda, vařit bude Jiří Král, šéfkuchař restaurace Aureole Praha, dezerty připraví Vladimír Krofta, šéfcukrář hotelu Corinthia Towers. Večer potom uvede hotel Aplaus na zámku koncert Yvonne Sanchez spojený se zážitkovou gastronomií.

Po gurmánské pouti přijdou soutěže

Gurmánská pouť po litomyšlských restauracích bude ale jen jednou částí slavností Magdaleny Dobromily Rettigové, které vyvrcholí příští týden. Sobotní program zahájí dopoledne Pocta kuchařů Magdaleně Dobromile Rettigové u jejího hrobu, vystoupí Sbor paní a dívek, který kdysi v Litomyšli tato buditelka založila.

V centru Litomyšle se navíc uskuteční nejrůznější soutěže, třeba o nejlepší guláš nebo domácí bábovku. Slavnosti uzavře nedělní Sousedská husička na Smetanově náměstí.

"Máme připraveno 350 porcí, když se bude hlásit více lidí, není problém zajistit další. Nasadili jsme velmi nízkou režijní cenu, 145 korun za půlkilovou porci husy," uvedl Pikna.