Pivovary hlásí rekordní sezonu. (Ilustrační snímek)

Pivovary hlásí rekordní sezonu. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Pivovary přepisují své dosavadní rekordy. Takové léto nezažily

  • 2
Krásné a teplé počasí, které panovalo především v červenci, svědčí pivovarům v kraji. Díky němu padají letité rekordy a výroba jede naplno. Pokud by slunce svítilo i v srpnu, zřejmě by z pohledu výrobců piva šlo o unikátní léto.

Kdo neměl letos v červenci chuť na pivo, ať zvedne ruku. Nikdo? V pořádku. Čísla z pivovarů totiž hovoří jasně. V kraji se momentálně pije pivo tak, že sládci nestíhají a pivovary přepisují historická čísla.

Hlinecký Pivovar Rychtář v červenci stočil nejvíce sudového piva ve své historii. Celkem 9 751 hektolitrů, čímž překonal rekord z roku 2010.

"Když se podívám, jak se vyvíjel náš výstav v novodobé historii, měsíčního rekordu jsme dosáhli v červenci roku 2000, kdy jsme stočili 7150 hektolitrů sudového piva. Tento rekord jsme překonali až v červenci 2010. Jako sládek mám samozřejmě radost, že poptávka po pivu Rychtář roste a že se nám letos podařilo překonat i tuto hranici," uvedl šéf výroby hlineckého pivovaru Milan Morávek.

Otáčet se musí také v Poličce. "Byl to nejhezčí červenec, co si kdy pamatuji. Tropická vedra byla i v Poličce a s trochou nadsázky se dá říct, že už dosahujeme hranic svých možností. V červenci jsme vystavili skoro o polovinu více piva než v předešlém roce. Za prvních sedm měsíců roku jsme dosáhli celkový růst přes 129 procent," uvedl ředitel poličského pivovaru Karel Witz.

Podle něj pivovar těžil také z toho, že pivo vydává 24 hodin denně, takže si pro něj může zajít kdokoliv ve kteroukoliv denní dobu.

Čísla nezvedají jen klasická piva

V červenci zaznamenali výjimečné výsledky také v pivovaru Pernštejn. Ředitel Luděk Štěpán zdůrazňuje, že k pozitivní bilanci nepřispěla jen klasická piva.

"Červenec byl pro nás výjimečný. Lidé vyhledávali klasická piva, ale také naši novinku, pivo s citronovou přichutí," uvedl Štěpán.

Léto svědčí také restauracím, i když část své produkce prodají pivovary přímo konzumentům.

"Určitě se pije víc a kšefty jsou. Na druhou stranu, když jsou velká vedra, tak bývají hospody celé odpoledne prázdné a plní se až okolo osmé hodiny večer. Řekl bych, že lidé dávali i v těchto dnech přednost pivu před nealkoholickým pitím," řekl Martin Horník z chrudimské hospody U Džbánu.

Kdo je fanouškem netradičních piv místní výroby, může se těšit na novinky, které přijdou v příštích týdnech a měsících. I když třeba pivovar v Poličce je momentálně tak vytížený, že v nejbližší době nic nechystá.

Nyní ale například uvádí novinku Rychtář - světlé výčepní pivo Hlinecký Hamr. "Stejně jako při výrobě všech našich piv i při vaření Hlineckého Hamra používáme chmel v jeho přírodní podobě, tedy v hlávkách. Navíc je to speciální odrůda chmele Polaris," řekl Morávek.