Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pivovary v Pardubicích a Poličce slaví, loni se jim mimořádně dařilo

  10:07aktualizováno  10:07
Pardubický pivovar Pernštejn má za sebou úspěšný rok. A stejně tak se činili také pivovarníci v Měšťanském pivovaru v Poličce nebo hlineckém Rychtáři. Jejich šéfové totiž hlásí za loňský rok rekordní produkci.

Také pivovarníci v Hlinsku mají důvod k úsměvu. V roce oslav 100 let od založení Pivovaru Rychtář zaznamenali po několik měsíců rekordní prodej piva. | foto: Michal Klíma, MAFRA

"I přes propad výroby piva na celém českém trhu o několik procent, pardubický pivovar naproti tomu roste. Uvařili jsme o 12 procent piva víc. Zatímco předloni jsme měli 64 tisíc hektolitrů piva, loni jsme vzrostli na 72 tisíc," řekl ředitel  pivovaru v Pardubicích Luděk Štěpán.

Pomohla i modernizace a zvýšení kapacity expedičního skladu, export už do patnácti zemí a také nové sudové pivo Radler s citronovou příchutí. Loni ho pivovar testoval ve vybraných restauracích, letos bude dostupné v ještě větším rozsahu.

Měšťanský pivovar v Poličce uvařil loni poprvé víc než 100 tisíc hektolitrů piva a se 102 tisíci je jedničkou v Pardubickém kraji. Když jich uvařil ještě o rok dříve 82 tisíc, už tehdy to znamenalo výrazný nárůst. Tamní pivo přitom už loni sbíralo zlato v degustačních soutěžích. A to nejen za světlou jedenáctku Otakar, ale i za tmavý speciál Elišku či za světlou dvanáctku Záviš.

"Již několik let naše pivo nepasterujeme. Ani pivo v lahvích, ani v sudech. Pivo neexportujeme. Používáme dva inertní plyny. V převaze je dusík a jen při stáčení piva do lahví a sudů používáme kysličník uhličitý. Vodu odebíráme z vlastních artézských vrtů o hloubce až 350 metrů," vysvětluje si úspěch piva ředitel pivovaru Karel Witz. Jedná se podle něho o vodu, která se původně vypařuje z horkých hlubokých vrstev a potom v horních vrstvách kondenzuje. "Je to velice měkká, dá se říci destilovaná voda," dodal.

Tři čtvrtiny odběratelů si jezdí pro pivo kdykoliv v průběhu dne či noci podle své potřeby. Z kapacitních důvodů pivovar už v dubnu zastavil příjem dalších odběratelů piva. Ačkoli zdvihl loni cenu i zálohu na vratné sudy, prosperoval nejvíc v novodobé historii.

Produkce roste, ale čísla jsou tajná

Dvojkou je zřejmě hlinecký pivovar Rychtář, ale jeho představitelé množství uvařeného piva už nějaký čas neprozrazují - výjimku neudělali ani nyní. V každém případě považují loňský rok za úspěšný.

Kolik pivovary uvařily v roce 2013

102 tisíc hektolitrů

Měšťanský pivovar Polička

72 tisíc hektolitrů

Pardubický pivovar Pernštejn

???

Pivovar Rychtář Hlinsko

(čísla tají)

"Tuzemské prodeje našich piv vzrostly o čtyři procenta. U sudového piva dosáhl pivovar hned několika historických měsíčních rekordů, a to v květnu, červenci, srpnu a listopadu," řekla řekla mluvčí Pivovarů Lobkowicz Barbora Kameníková.

Nejoblíbenějšími pivy jsou podle ní Rychtář Premium a Rychtář Standard, který na žatecké Dočesné 2013 obdržel první místo v kategorii výčepních piv.

Loni slavil Rychtář 100 let od založení a uvařil celou řadu nových piv. Úplnou novinku - čtyřikrát chmelený ležák Rychtář Rataj - dokonce již zařadil do stálé nabídky. Velmi úspěšný byl zářijový Den s Rychtářem, kterého se zúčastnilo deset tisíc návštěvníků.





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.