Pardubický pivovar mimo jiné rozšířil i sklad sudů.

Pardubický pivovar mimo jiné rozšířil i sklad sudů. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Vylepšený pardubický pivovar pokřtí čarodějnice a také Lou Fanánek

  • 1
Díky třiceti milionům investovaným během devíti měsíců do skladu a expedice je Pardubický pivovar schopen odbavit až trojnásobek produkce piva Pernštejn. Navíc se za peníze vylepšil dvůr, na kterém se budou konat kulturní akce.

"Nyní je dvůr mnohem hezčí než dřív, zmizely nevyhovující objekty, je to daleko světlejší prostor a vejde se na něj podstatně víc lidí. Nyní je více vhodný pro pořádání kulturních akcí," řekl mluvčí pivovaru Roman Marčák.

Pivovar v číslech

 14 - toto století bylo počátkem pivovarnictví v Pardubicích
1871 - rok otevření pivovaru
1891 - uvařil první várku Porteru
82 - tolik tisíc hektolitrů piva a limonády vyrobil loni
30 - milionů korun stála oprava.

Nejbližší akcí na dvoře pivovaru budou v pátek 25. dubna čarodějnice. V pátek 16. května pak vystoupí známá kapela Tři sestry v čele se zpěvákem Lou Fanánkem.

Významnou akcí budou i zářijové pivní slavnosti, které se oproti předchozím letům uskuteční ne v pátek, ale v sobotu.

"Jak je vidět, pivovar chce být součástí města. Také se snažíme být účastníky významných akcí v regionu - například běžci pardubického půlmaratonu dostanou v cíli buď malinovku, nebo poctivou desítku Pernštejn," uvedl ředitel pivovaru Luděk Štěpán.

Otázka je, zda se pivovar vrátí i k pořádání farmářských trhů. "Trhy v areálu pivovaru měly období, kdy byly velmi populární, pak zájem klesal. Rádi bychom obnovili tuto tradici, ale zatím nejsme definitvně rozhodnuti," řekl Luděk Štěpán.

Během stavby za desítky milionů také vznikly nové kanceláře expedice a výstavu sudů, stáčírnu pivovarníci připojili ke spilce.

"Chceme zvýšit průchodnost expedice. Protože se daří zvyšovat prodej, potřebujeme více výdejních oken. Nová linka na plnění sudového piva a limonád i zdvojnásobení skladovací kapacity pomohou k rozvoji pivovaru," řekl Štěpán.

Ze současné produkce přes 80 tisíc hektolitrů piva a limonád pivovar zvýšil kapacitu až na 200 - 250 tisíc hektolitrů.

"Už nebudeme limitováni místem, podmínky pro skladování jsou nesrovnatelné s předchozími, stejně tak i podmínky pro práci zaměstnanců," řekl místopředseda představenstva Pardubického pivovaru Michal Pátek.

Rozsáhlá stavební akce stála 30 milionů korun, 40 procenty ji podpořily evropské fondy. Nezbytnost obnovy umocnilo také stáří objektu a špatný technický stav budov.

V příštích letech chce vedení pivovaru zkrášlit jeho průčelí z 19. století a zdůraznit původní novogotický styl budovy. Zároveň chce z přilehlého náměstíčka vytvořit přitažlivý prostor se vstupem do zákaznického centra i pivovarského muzea.