Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Gurmáni mají festival. V menu nechybí sarančata, sklípkani i štíři v rumu

  8:12aktualizováno  8:12
Dobré jídlo a pití, klasická i netradiční gastronomie, živé show věhlasných šéfkuchařů. To nabídne Bosch Fresh Festival, který se uskuteční tento víkend na dostihovém závodišti v Pardubicích.

Na Bosch Fresh festivalu mohli labužníci ochutnat ledasco od burgeru až po štíra macerovaného v rumu. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Burgery, žebra, ale i blanšírované cvrčky, cheesecake se sušenými sarančaty, moučné červy na chilli zelenině, štíry v rumu a sklípkany budou moci ochutnat návštěvníci Bosch Fresh Festivalu na pardubickém závodišti. Konat se bude v sobotu od 10 do 21 hodin a v neděli od 10 do 16.30 hodin.

„Na čtyřech pódiích budou kuchaři pro gurmánské nadšence připravovat nejen klasickou gastronomii, molekulární kuchyni, extrémní catering nebo hmyzí kuchyni, ale také lahůdky z grilu nebo výbornou kávu na speciální Coffee stage. Účastníci mohou show nejen sledovat, ale také se do ní aktivně zapojit,“ uvedla mluvčí festivalu Lucie Vurbsová.

Po celý víkend se na pódiu budou střídat vyhlášení kuchaři - především Zdeněk Pohlreich.

„Zdeněk bude mít tři vystoupení, dvě na hlavní Cooking stage a jedno ve worskhop stanu, kde bude vařit s vybranými návštěvníky. Z jeho obsáhlého menu můžeme uvést například plumu s omáčkou romesco a čerstvým chřestem, králičí hřbet v lardu s lanýžovými nočky a šampaňskou omáčkou nebo mořského vlka au pistou,“ řekl pořadatel festivalu Martin Nauš.

Kromě Zdeňka Pohlreicha vystoupí také Marcel Ihnačák, Dalibor Navrátil nebo nejslavnější český řezník František Kšána a řada dalších. V sobotu se na pódiu představí také Karolína Kamberská. Nebudou chybět ani dorty od Markéty Krajčovičové.

Lákají na surovinu třetího tisíciletí

Petr Ocknecht předvede na Workshop stage entomofágii, což v překladu znamená využití hmyzu jako potravy. „V současné době je hmyz nazývaný surovinou třetího tisíciletí. Na našem festivalu jsou tyto workshopy velmi oblíbené, ve stanu je vždy plno a lidé s chutí ochutnávají larvičky, cvrčky či sarančata,“ uvedl Nauš.

V neděli se na pódiu objeví avantgardní kuchař Petr Koukolíček, představí se Ivan Vodochodský se svojí grill show nebo specialista na kávu Roberto Trevisan.

Výběr z programu

Sobota

10:00 otevření areálu
11:00 - 11:30 Roberto Trevisan - škola kávy
11:00 - 11:30 Vojta Hrubý - Chilližrout hot food cooking show
12:00 - 13:00 Zdeněk Pohlreich
13:00 - 14:00 Markéta Krajčovičová - božské dorty od Markéty
14:00 - 14:30 Think food - Kateřina Obrazová
15:00 - 15:30 Jana Florentýna Zatloukalová - Kuchařka pro dceru
17:00 - 17:30 Petr Koukolíček - molekulární kuchyně a extrémní catering
18:00 - 19:00 Petr Ocknecht - entomofágie

Neděle

10:00 otevření areálu
12:00 -12:30 Meg v kuchyni
12:00 - 13:00 Marcel Ihnačák
13:00 - 14:00 Ivan Vodochodský
14:00 - 14:30 Filip Töpfer - Husí játra grill show
14:00 - 14:30 Petr Kupček - Mlsoun
15:00 - 16:00 Dalibor Navrátil
16:00 - 16:30 vyhlášení vítězů

„Skvělá gastronomie samozřejmě není jen o jídle, ale i dobrém pití. Návštěvníci se mohou těšit na fantastická vína až od deseti vinařství v čele s Via Vini, dále pivo velkých producentů nebo menších pivovarů a minipivovarů. Celkem jich máme v Pardubicích dvanáct. K jídlu ale patří i káva, kterou můžou ochutnat nebo se o ní něco dovědět v nové Coffee stage,“ řekl Nauš.

Součástí festivalu bude soutěž o Regionální restauraci roku, které se zúčastní TOP 15 restaurací východočeského regionu a okolí se svým soutěžním degustačním menu.

„O vítězi letošního ročníku mohou návštěvníci spolu s odbornou porotou rozhodnout svými hlasy po celý festivalový víkend,“ řekla Vurbsová.

Pro rodiny s dětmi bude připraven dětský koutek a další doprovodný program. Chybět nebude ani prodej delikates z celého světa.

Vstupenky na akci je možné zakoupit přímo na místě. Cena bude 50 korun. První vstup bude hlavní bránou dostihového závodiště, druhý vstup bude zadní bránou z Pražské ulice.





Hlavní zprávy

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.