Sládek hlineckého Pivovaru Rychtář Milan Morávek má radost. Jeho patnáctce

Sládek hlineckého Pivovaru Rychtář Milan Morávek má radost. Jeho patnáctce Rychtář Speciál byla udělena značka Regionální potravina 2013. Foto: Michal Klíma, MAFRA

Med zpod Kunětické hory a další voňavé dobroty získaly prestižní ocenění

  • 0
Sedm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z celého Pardubického kraje ocenila odborná porota soutěže Regionální potravina 2013. Vybrala tlačenku, tvarohovou pomazánku, med nebo třeba pivo.

"O tuto značku, která je důkazem nejvyšší jakosti potravin a zárukou regionálního původu, se letos ucházelo sto produktů od 24 výrobců," řekl Vladimír Šabata z pořádající společnosti Agrovenkov.

Mezi masnými výrobky zabodovaly tlačenka speciál od letohradské společnosti Bocus a Pernštýnská klobása firmy Uzeniny Kořínek z Pardubic.

Z mnoha uchazečů o prestižní značku v kategorii sýrů a mléčných výrobků zavoněly porotě nejvíc tvarohová pomazánka z kravského mléka Marie Černilové z Licibořic na Chrudimsku a Choceňské pomazánkové máslo s houbami produkované společností Choceňská mlékárna.

Z pekařských výrobků získal pečeť kvality Královský chléb společnosti Agro Vysočina Bystré u Poličky. Na Vysočinu zamířilo i ocenění pro vítěze mezi výrobci alkoholických a nealkoholických nápojů. Konkrétně do hlineckého Pivovaru Rychtář za jeho světlou patnáctku Rychtář Speciál.

"Taková zpráva může jen potěšit. Značka Regionální potravina má váhu, lidé dnes víc než dříve slyší na návrat k potravinám produkovaným v místě či v bližším okolí," řekl výrobní ředitel Pivovaru Rychtář Milan Morávek.

Za cukrářské výrobky ani v oboru ovoce a zelenina porota ceny neudělila.

V kategorii "ostatní" nejlíp uspěla kombinace medu květového pastového a květového lučního včelaře Pavla Valenty z Němčic pod Kunětickou horou.