Zdeněk Pohlreich proslul jako kritik poměrů v českých restauracích

Zdeněk Pohlreich proslul jako kritik poměrů v českých restauracích | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Tři Pohlreichovy hvězdičky penzionu pomohly, musí odmítat i rezervace

  • 9
Už od roku 2009 objíždí šéfkuchař Zdeněk Pohlreich restaurace po celé zemi a snaží se před kamerami radit provozovatelům. V Pardubickém kraji byl třikrát, v jednom případě slavil úspěch. Po natáčení se majitelům penzionu U Zběhlíka v Čisté začalo dařit a dnes nestačí odmítat rezervace.

„Pořad byl pro nás týden plný stresu, odtajnění soukromí, kdy na sobě nosíte porty, které jsou neustále odposlouchávané, ale dalo nám to opravdu hodně. Přinesl nám opravdu cennou reklamu. Po odvysílání jsme měli zrovna zvěřinové hody a to, co bychom normálně prodávali týden, jsme měli vyprodané během jednoho dne,“ vzpomíná dcera majitele Kristina Martincová.

Restaurace U Zběhlíka, která se nachází nad potokem na samém konci vesničky Čistá, se ještě před pár lety zmítala na pokraji zavření. Nyní se z ní však stal prosperující podnik. Jméno Pohlreich táhne i roky po natáčení. Možná i proto, že v restauraci zanechal populární nálepku se třemi hvězdičkami. Ty přitom dává šéfkuchař výjimečně.

„Vypravili jsme se sem s kamarádem na jídlo, protože nás zajímalo, jak si restaurace vede po natáčení. A musím říct, že se nám výlet líbil. Navíc je tam i hromada vyžití pro děti,“ říká Tomáš Vágner.

Pro restauraci se toho po odvysílání pořadu změnilo opravdu hodně. „Stále se snažíme, aby nám zákazníci neubývali, ale přibývali. Pomohlo nám poučení od Zdeňka, jak máme navářet a především vydávat jídla. Po odvysílání pořadu byla najednou restaurace k prasknutí plná a to bychom s naším starým systémem určitě nezvládli vydat,“ vysvětluje Kristina Martincová.

Hospoda se změnila i stavebně

Restaurace se od natáčení pořadu výrazně obměnila, přibyl zde penzion a majitelé třeba pěstují vlastní zeleninu. Změnil se i interiér restaurace.

„Vnitřek zařízení prošel rekonstrukcí tento rok v lednu. Už bylo na čase. Vše měla na starost mamka, která je naše hlavní designérka a stará se o výzdobu a o navrhování veškerých interiérů, má na starosti i zahrady a květiny v celém areálu,“ uvedla Kristina Martincová.

Nějaké super novinky v gastronomii ale v Čisté nesledují. Zaměřují se na to, co umějí a co hostům chutná. „Někdy nás něco osloví, tak si to upravíme po svém, ale stíhat moderní gastronomii, to není náš cíl. My jsme na venkově a chceme, aby se tu naši hosté také tak cítili,“ dodává Martincová.