Karel Zapalač, barman a barmanský učitel. Foto: archiv KZ

Karel Zapalač, barman a barmanský učitel. Foto: archiv KZ

Pití do vedra podle barmana šampiona? Daiquiri nebo Nadrbaný týpek

  • 0
Pokud by měl světový šampion v barmanském umění Karel Zapalač z Pardubic doporučit koktejl pro letní vedra, pak doporučuje Daiquiri.

"Led umelete nebo rozbijete paličkou, aby se nerozbil mixér. Do sklenky 'whiskovky' k němu přilijete 4 centilitry bílého rumu, osm až deset kousků čerstvých jahod nebo banánu, dochutíte dvěma až třemi centilitry jahodového nebo banánového sirupu a stejným množstvím citronové šťávy. A pak je zapotřebí cukrový sirup, který si uvaříte z cukru a vody doma," říká barman. Koktejl je vlastně ledovou tříští, vypadá jako zmrzlina.

Podobných receptů má Karel Zapalač na rozdávání, ne nadarmo už prodal svůj kamenný bar a věnuje se své barmanské škole. Pořádá pro různé příležitosti koktejlové párty , účastní se plesů a učí studenty hotelových škol - třeba i v Chrudimi, Poličce či Hradci Králové - připravovat nejznámější světové drinky, jako jsou například Bloody Mary, Manhattan, Piňa Colada či několik druhů mojita.

A také jezdí po soutěžích. Nyní se vrátil ze slovenské Handlové. V soutěži třinácti barmanů ze tří zemí získal druhé místo.

Musel vymyslet úplně nový koktejl

"Každý účastník mezinárodní koktejlové soutěže si musel vylosovat tři ingredience sponzorských firem. Já jsem si vylosoval Medovinu Melisa, Spice sirup Monin a Bols zelený čaj. Mohl jsem si pak už použít suroviny dle své fantazie a za hodinu vymyslet zcela nový koktejl," popsal průběh koktejlového klání Karel Zapalač.

Základní ingredience doplnil čerstvou borůvkovou šťávou, macerovanými hrozinkami, vermutem a grodinem. Jako dekoraci použil jablko, meduňku, lístkový ořech a vlásky červené řepy.

"Koktejl jsem nazval Nadrbaný týpek. Každý účastník soutěže musel také komunikovat s diváky, a že jich byla aspoň stovka. Komentoval jsem při výrobě postup a nesměl jsem se splést a vše správně naměřit. Také jsem přitom zazpíval svou písničku, která se hodila k tématu," řekl Karel Zapalač.

Tento barman se dostal dokonce i do Guinnessovy knihy rekordů, když získal titul Český barman roku šestkrát po sobě. Rovněž šestkrát v řadě za sebou absolvoval mistrovství světa. V Singapuru v roce 2000 dokonce zvítězil a stal se mistrem světa v barmanských technikách a dovednostech.