Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Litomyšl zve na husičku pod širým nebem i domácí bábovku

  12:46aktualizováno  12:46
Po dvoutýdenním vaření v litomyšlských restauracích podle Rettigové vyvrcholí gastronomické slavnosti v Litomyšli sobotním rozsáhlým programem na Smetanově náměstí a nedělním společným obědem Litomyšlanů a jejich příznivců v obří restauraci pod širým nebem.

Pečené husí stehno s přílohou bude společně servírováno při nedělním obědě na Smetanově náměstí. Ilustrační foto. | foto: Martin Veselý, MF DNES

"Záměrem je, aby sousedé jednou za rok usedli k jednomu stolu, zapomněli na spory a sváry a společně se bavili," řekla mluvčí litomyšlské radnice Michaela Severová.

V sobotu dopoledne vzdají kuchaři poctu Magdaleně Dobromile Rettigové u jejího hrobu. Po vystoupení Sboru paní a dívek zamíří průvod na Smetanovo náměstí. Tam již budou připraveny stánky restaurací, hotelových škol a zahraničních partnerských měst s ochutnávkami pokrmů. Na hlavním pódiu se odehraje postupové kolo klání šéfkuchařů certifikovaných restaurací.

V přípravě litomyšlského "Vackova" pstruha se utkají restaurace U Kolji, Hotel Zlatá Hvězda, Restaurace a pivovar Faltus z České Třebové a Pivovárek Na Kopečku Svitavy, hodnotit výkony budou nejen odborníci, ale i návštěvníci.

Soutěž je nachystána také pro dvoučlenná družstva odborných škol Pardubického kraje, zúčastní se jí osm škol. Hospodyňky budou soupeřit o nejlepší přinesenou domácí bábovku. Zájemci mohou absolvovat školu filetování ryb a otevírání ústřic či ochutnat tradiční speciality z ukrajinské, slovenské, holandské či japonské kuchyně.

Děti se naučí zdobit pravé pardubické perníky, vařená vejce, připraví banánové chuťovky, bramborové pekáčky a jiné chuťovky.

Celodenním programem bude provázet Jan Rosák, vařit, vyprávět a učit kuchařským dovednostem budou "Kluci a akci" Filip Sajler a Ondřej Slanina.

Při večerním hodování zahraje cikánská kapela Gipsy Spirit. 

V pravé poledne se bude na Smetanově náměstí v neděli servírovat husí stehno se zelím, variací knedlíků a plzeňským pivem. Vloni se ke společnému obědu sešlo 546 jedlíků. K "sousedské husičce" zahraje poberounská hudební skupina Třehusk.





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.