Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houbařské žně potrvají týdny, mykolog varuje před nejedlými žampiony

  14:08aktualizováno  14:08
Současný vrchol houbařské sezony se nebude počítat na dny, ale na týdny. Houbaři si mohou být jisti, že z lesa neodejdou s prázdnou. Mimořádnou úrodu potvrdí i vyhlášená výstava hub v Chocni.

S podobnými úlovky se v těchto dnech mohou chlubit po návratu z lesa tisíce houbařů po celé zemi. Ilustrační snímek | foto: Miloslav Lubas, MF DNES

Houbař Jiří Dryml z Brandýsa nad Orlicí vyrazil ráno se svou ženou do lesů směrem k Ústí nad Orlicí a domů se v poledne vrátili s koši a taškami plnými hub.

„Hub jsou pořád kvanta a myslím, že budou ještě dlouho. Nejvíc jsem sbíral podhříbky, klouzky, modráky a jsou taky praváci,“ vypočítal Jiří Dryml.

Spokojených houbařů vychází z lesů v těchto dnech mnoho. Na toto období budou zřejmě vzpomínat v dobrém ještě dlouho. A těší se z něj i Mykologický klub Choceň, který pořádá od pátku do neděle výstavu hub. Znalci vědí, že tato výstava nemá konkurenci široko daleko.

„Letos se minimálně po desítce let choceňská výstava trefila do maximálního růstu hub. To jsme tady dlouho neměli a návštěvníci se mohou těšit na velkou plejádu pěkných i vzácných hub,“ řekl předseda klubu Libor Tmej.

Recepty z hub mykologa Tmeje

Mám hodně rád smažená jídla v poměrně jednoduchých úpravách -mojí nejoblíbenější houbou je muchomůrka růžovka. Z ní připravuji dva typy pokrmů. Buď klasicky obalované řízky, anebo osolit, okmínovat a na sádle udělat dorůžova takzvané škvarečky. Ty mám moc rád! A když už si chci vyhrát, tak si udělám růžovky se smetanovou omáčkou. Na sádle orestuji cibulku dorůžova, přihodím nakrájené růžovky, trochu orestuji, napráším moukou a paprikou, podliju vývarem, trochu provařím a v závěru přidám zakysanou nebo sladkou smetanu, ať si každý vybere, co má raději. A když je k tomu karlovarský nebo špekový knedlík, není co řešit. Větší vlna růžovek byla sice zhruba před 14 dny, ale dají se stále najít až do závěru sezony.

Letošní houbařská sezona byla podle něj dlouho taková „nijaká“, ale už je v plném proudu.

„Houby rostou už dva až tři týdny v mimořádně velkém množství a předpokládám, že růst bude trvat minimálně 10 až 14 dnů. Přitom obvyklé je, že hlavní vlna trvá jen týden, tentokrát je to rozprostřeno na delší dobu. Je to dáno dešti, které byly teplé, a teplým počasím večer i nad ránem, což je pro houby naprosto ideální,“ řekl Libor Tmej.

Typický pro tento čas je společný výskyt hub letních i podzimních. Z jedlých hub hodně rostou hřiby smrkové, dubové a především hřib hnědý, klasický podborovák. Dále kozák březový i osikový a také velké množství bedel.

Jakýkoli houbař nesmí ovšem zapomínat, že ne všechny houby patří na talíř. „Pokud někdo sbírá nazelenalé holubinky, tak si musí dávat velký pozor, aby si je nespletl se smrtelně jedovatou muchomůrkou zelenou. Také vyráží dost žampionů zápašných, které způsobují největší počet otrav, i když nakonec končí dobře,“ uvedl Tmej

Na přípravě výstavy se podílí kolem 25 lidí. V pondělí sbírali mech, v úterý připravili v sále choceňského zámku její aranžmá, nástěnky a fotky. Ve středu instalaci dolaďují a část členů již vyráží na houby. Hlavní sběr soustředí na čtvrtek, kdy po dvou až třech vyrážejí auty do lesů. Houby přivezou ze Zábřezka, Jeseníků, ze Železných hor, Borohrádecka, Choceňska, Litomyšlska, oblasti Toulovcových maštalí i hrází východočeských rybníků.

Mykologové očekávají kolem 500 druhů hub

Kolem poledne by měly přijíždět první skupiny s houbami, které se na sále určují, třídí, rozmisťují až do noci. A v pátek v osm hodin ráno musí být výstava k dispozici tradičně prvním školním výpravám. Letos mykologové čekají, že vystaví aspoň pět set druhů hub včetně populárních lanýžů, s nimiž nikdy nezklame specialista a jejich kolega Pavel Brůžek.

Po celou dobu bude pro návštěvníky k dispozici mykologická poradna, a pokud se někomu podaří přinést druh, který na výstavě není, může se stát jeho houba součástí expozice. Výstavu pořádá Mykologický klub v Chocni už po osmadvacáté a některé své nové členy získal v minulosti právě v jejím průběhu.

Choceňská výstava bude doplněná také o výstavu kaktusů, fotografií a poštovních známek s tematikou hub. Sál muzea v zámku bude pro veřejnost otevřen v pátek a v sobotu od 9 do 17 hodin, v neděli od 9 do 16 hodin.





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.