Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pardubický Apetit Festival: hmyz, molekuly a vtipy na Babicu

  8:24aktualizováno  8:24
Pardubické závodiště o víkendu hostilo druhý ročník pardubického Apetit Festivalu. Zájem o neobvyklé kulinářské zážitky projevilo za celý víkend dvacet šest tisíc lidí, kteří také hlasovali v anketě o nejlepší restauraci festivalu.

Návštěvnící dávali do svých úst různé druhy hmyzu. | foto: Martin Horký, MAFRA

Už od vchodu do areálu pardubického závodiště čekala na návštěvníky Apetit Festivalu lákadla v podobě jídel, která se jen tak ochutnat nedají.

Pašírovaný losos s uzeninou a slaným jídáškem byla jednou z prvních lahůdek, které návštěvníka po vstupu do areálu lákaly. To byl však jen začátek.

Následoval například stánek s molekulární gastronomií, tedy jídly nebo nápoji, které připomínají cokoliv, jen ne to, co opravdu jsou. Například míchané koktejly v podobě kostiček barevného želé.

"To jídlo nebo nápoj mají vše zachované, tedy i chuť nebo energetický obsah, jen vypadají jinak. Je to zkrátka malá odbočka jídla směrem k zábavě," uvedl kuchař Petr Koukolíček. Zlatým hřebem jeho menu bylo kapučíno. "Dát celé hned do pusy a rozžvýkat," říkal každému zájemci, když mu z misky se suchým ledem podával lžičku s nahnědlým práškem.

Kdo tak učinil, byl překvapen nejen tím, že skutečně ochutnává kapučíno, ale i spoustou studené páry, která mu v tu chvíli šla z pusy. "Supéér," komentovala molekulární zážitek jedna z návštěvnic.

Nemenší překvapení čekalo na návštěvníky o kousek dál s hmyzí kuchyní. Tady na zájemce čekali na pánvi připravení cvrčci, kobylky nebo švábi. Přesto neměl stánek o zákazníky nouzi.

"Dávám si to poprvé, ale s tím, že jím hmyz, nemám problém, opravdu mi to chutná," řekla Laura Neugebauerová s miskou smažených kobylek v ruce. Ne všechna nabízená jídla však byla tak exotická.

Čtrnáct restaurací totiž v rámci festivalové soutěže nabízelo to nejlepší ze svého menu. Pokud by se za měřítko kvality považovala fronta před stánkem, tak by jednoznačně zvítězila Krčma krále Artuše ze Slatiňan.

Před jejím stánkem byla trvale stohlavá fronta, nejvíce šly na odbyt hamburgery. "Čekal jsme tři čtvrtě hodiny, ale stálo to za to, jejich hamburgery jsou fakt dobrý," řekl Petr Hauf.

"Je to asi tím, že si všechny suroviny připravujeme sami, včetně třeba dresingů. Zájem nás těší, ostatně náš vepřový jazyk si přišel dát i Zdeněk Pohlreich," uvedl Jiří Burkoň z Krčmy krále Artuše.

Další neviditelný účinkující: Jiří Babica

Zmíněná televizní kuchařská hvězda Zdeněk Pohlreich mezitím excelovala na hlavním pódiu. Pohlreich se pustil do přípravy tatarského bifteku s ančovičkami a dalších chodů.

Vaření komentoval svým pověstným humorem, který se zcela nesl v duchu jednoho tématu: jeho televizního konkurenta Jiřího Babici. "Chřest? Ten nemám. Tak když nemám chřest, tak tam dám citron," okomentoval své počínání hned v úvodu vystoupení.

"Kmín do tataráku nedávám. A když tam nemůžu nedat kmín, tak tam nedám něco jinýho," pokračoval ve vtipkování na adresu nepřítomného kolegy. Spolu s ním se na pódiu během dne vystřídala další kuchařská esa - jako Oldřich Sahajdák, Riccardo Lucque nebo Petr Ocknecht s hmyzí kuchyní.

V soutěži restaurací se nakonec ukázalo, že fronta před slatiňanským stánkem nelhala. Krčma Krále Artuše zvítězila, mezi pivovary měl podle návštěvníků nejlepší pivo Pivovar Svijany.

Autor:




Hlavní zprávy

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.