Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ghí. Přepuštěné máslo, se kterým hodlá dámská firma prorazit ve světě

  10:19aktualizováno  10:19
Rozjezdy roku. Tak se nazývá soutěž, v níž se mohou úplně začínající podnikatelé zviditelnit, získat finance do začátku a využít odborné poradenství. V jejím krajském kole porotu zaujala i malá vysokomýtská firma České ghíčko.

Přepuštěné máslo používali při vaření předkové jako vhodnou alternativu klasického másla či sádla. | foto: archiv firmy

Všechno má svůj příběh, i přepuštěné máslo. Znaly ho už staré hospodyně. Když krávy hodně dojily, tak ho zpracovaly a použily později v době, kdy bylo mléka, a tím pádem i másla nedostatek. Tím spíš, když bylo použitelné na vaření, pečení i smažení a tenkrát žádný olej po ruce nebyl, jen sádlo a máslo.

Příběh přepuštěného másla začal už dávno předtím, je možné se s ním setkat i v pět tisíc let staré indické medicíně, a to pod názvem ghí. Pro své účinky na zdraví bylo považováno za elixír života.

A právě tato východní inspirace stála na počátku rozjezdu podnikání dvou kamarádek z Vysokého Mýta, které zanechaly svých zaměstnání a plní si svůj podnikatelský sen. Jejich příběh se protnul s přepuštěným máslem ghí, které vyrábějí od loňského podzimu.

„Naučila jsem se to od svého kamaráda, který byl nějaký čas v Indii a naučil se ho vařit. Mně opravdu hodně chutnalo, najednou i příbuzným, všichni ho chtěli. A tak nás s kamarádkou napadlo, že bychom ho mohly vyrábět a prodávat,“ řekla spolumajitelka firmy České ghíčko a bývalá zdravotní sestra Dominika Flídrová.

Ve firmě pracují jen ženy

Z nuly až ke dnešním úspěchům se vypracovala za tři čtvrtě roku čistě ženská firma - majitelkou firmy je její dcera, Dominika šéfuje výrobě, jedna kamarádka Andrea Dostálová se stará o obchod a marketing, další kamarádka pomáhá s účetnictvím. Další dvě ženy zaměstnávají na dohodu ve výrobě, třetí dělá „holku pro všechno“ a děti brigádničí.

Co je přepuštěné máslo?

Vzniká pomalým rozehříváním másla ve vroucí vodní lázni. Přitom je třeba odstraňovat sražené kousky a pěnu, až zbude čirý nazlátlý tuk.

„Z normálního másla vzniká úplně jiný produkt, který chutná a voní jako máslo, ale má odlišné vlastnosti. Nepřepaluje se, vydrží vysoké teploty, nekazí se, vydrží až rok a nemusí se chladit, konzervuje se zatáhnutím víčka. Podle staré indické medicíny ajurvédy, ale i podle dnešních zkušeností, má spoustu blahodárných účinků na zdraví. Například podporuje trávení i činnost nervových buněk. Omlazuje, je dobré na imunitní systém, má hojivé účinky,“ řekla Andrea Dostálová.

A doporučuje ho používat kdykoli, kdy by se použil v kuchyni tuk nebo olej. „Já na přepuštěném másle vařím, smažím, dusím, peču, přidávám ho do pečiva, mastím jím kaše, leju ho na knedlíky, neustále používám ghí,“ dodala.

Obě dámy pak připomínají, že nezůstávají u „čistého ghí“, ale rozjely jak řadu „bio“, tak i bylinnou, protože je toto vyčištěné máslo výborným nosičem účinků bylin. Sklenice s přepuštěným máslem nyní plní dvě ze tří místností firmy v budově bývalé Střední školy obchodní ve vysokomýtské Husově ulici.

Členky ryze ženské firmy České ghíčko Dominika Flídrová a Andrea Dostálová.

Členky ryze ženské firmy České ghíčko Dominika Flídrová a Andrea Dostálová.

Od dveří s nápisem „Pracovní doba od nevidím do nevidím“ putují hlavně do prodejen zdravé výživy, obchůdků s delikatesami a do farmářských prodejen. Některé velkoobchody se ozvaly už samy. 

„Ale zdaleka nejsme ještě všude, kde bychom chtěly. Mohla by to být úplně běžná potravina, která by se dala koupit úplně všude. Myslíme si, že bychom s tím mohly vyjet i za hranice, už teď vyvážíme na Slovensko a na nedávném veletrhu nás kontaktovali zájemci z Ukrajiny, Německa a Polska. Uvažujeme o nabírání dalších lidí,“ dodala Andrea Dostálová z firmy, která se v nedávném krajském kole podnikatelské soutěže Rozjezdy roku umístila na pěkném třetím místě.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Zbytek železného mostu není přes stromy a keře téměř ani vidět. Na začátku
Využití bývalého vojenského cvičiště stále rozděluje aktivisty a radní

Pomalé přibližování, ale také neodvratný střet nad hlavním problémem. Tak se dá popsat snaha aktivistů a radních Pardubic domluvit se na využití vojenského...  celý článek

Nanesená vrstva v místě, kudy v minulosti protékala řeka Labe v původním korytu.
V trase budoucí D35 jsou až dvoumetrové naplaveniny, přitekly z Krkonoš

Archeologové pracující na výzkumu v trase budoucí dálnice D35 u Opatovic nad Labem zjistili, že kácení stromů v oblasti Krkonoš mělo za následek masivní nánosy...  celý článek

Muž zapálil na kole sedlo. Kamarádi nevěřili, že může hořet
VIDEO: Šedesátník zapálil sedlo cizího kola, vsadil se s kamarády

Neobvyklé oznámení dostali v úterý v noci brněnští strážníci. Zavolal jim pracovník úklidové služby, že na hlavním nádraží hoří jízdní kolo. Ukázalo se, že ho...  celý článek

Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší
Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší

Chcete svému drobečkovi zpestřit jídelníček? Soutěžte o balíček plný dobrot.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.