Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vaření na Apetit Festivalu musí mít švih, láká Zdeněk Pohlreich

  8:18aktualizováno  8:18
Příští víkend se pardubické dostihové závodiště změní na setkání gurmánů. Areál si totiž zabere Apetit Festival. Zájemci si budou moci vybírat ze stovek pokrmů i nápojů. Nebudou chybět ani známí kuchaři v čele se Zdeňkem Pohlreichem.

Zdeněk Pohlreich na Apetit festivalu v Pardubicích. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Apetit Festival už za sebou letošní premiéru má. Konala se v půlce května v Plzni. Druhé pokračování je naplánované na příští víkend do Pardubic. Na stránkách festivalu se už teď dají najít informace i fotografie toho, co zde lidé najdou.

A pro pardubickou část platí stejně jako pro tu plzeňskou slova kuchaře Zdeňka Pohlreicha: "Bude to zábava. Na food festivalech se nikdo nechce dívat na to, jak hodinu něco vaříte a koukáte do toho. Musí to mít švih. Čím víc jídel se tam vejde, tím líp."

Sám je s festivalem spojený od jeho počátku. Šéfkuchař, kterého proslavil zejména televizní pořad Ano, šéfe!, si pro plzeňskou část připravil například timbál z ančoviček s česnekovým pyré, Spaghetti al Carbonara s letním lanýžem, New style Sashimi z mořského vlka - Nobu a jako sladkou tečku jablečný koláč s omáčkou z calvadosu.

Soutěž o vstupenky

Dva výherci získají dvě vstupenky na Apetit Festival v sobotu 21. června, pokud správně odpovědí na otázku: Kolikátý ročník přehlídky se bude v Pardubicích konat?

Odpovědi zasílejte na redpa@mfdnes.cz.

Vyhrávají dva nejrychlejší. Vítěze bude redakce kontaktovat.

Druhé festivalové menu se skládalo z tataráku z hovězího s ančovičkami, kapary a křepelčím vejcem, salátu s kořeněným králičím hřbetem, kuřecího supreme s chřestem a "papa al Pomodoro", toskánskou chlebovou polévkou a clams (srdcovky) Casino.

Jeho kuchařskou show budou moci diváci v Pardubicích zažít v sobotu 21. června od 12 a do 13 hodin a poté ještě od 17 do 18 hodin. Název festivalového menu odkazuje na nový televizní pořad Zdeňka Pohlreicha.

Podle úspěšného šéfkuchaře se z jídla pomalu stává velké téma a množství pořádaných food festivalů tomu podle něj jen odpovídá. O jídle se píše i mluví.

"České hospody nejsou najednou plné jen expertů na fotbal a na hokej, taky každý rozumí jídlu. Pro naši branži je to ale skvělá zpráva, vývoj je rychlejší, dynamičtější, lidé si víc a víc uvědomují, co chtějí," uvedl Pohlreich. Jídlo si tím prý vydobývá pozici, kterou by v normální civilizaci mělo mít.

Svědčí o tom podle něj i návštěvnost loňského ročníku pardubického Apetit Festivalu, která dosáhla 25 tisíc lidí. Úspěšného kuchaře to samozřejmě těší.

"Myslím si, že jídlo konečně plní svoji funkci, i tu společenskou. Je to forma zábavy. Myslím, že je to dobrá věc," míní Pohlreich a přidává své životní moudro: Kdo se neumí dobře najíst, nemůže být v životě úplně šťastný.

Pokud by měl hodnotit kvalitu českých restaurací, je přesvědčen, že postupuje poměrně rychle vpřed.

Na kvalitní restaurace si ještě počkáme

"Samozřejmě bude ještě pár let trvat, než ten restaurační byznys bude opravdu kvalitní. Přece jen ale vidím pokrok v tom, že spousta lidí si už uvědomila, že menu za 69 korun není samospásné, že takhle to prostě nejde," je přesvědčen Zdeněk Pohlreich.

Co však hodnotí Pohlreich pozitivně, je kvalita obsluhy. Sám poměrně často cestuje, a má tedy dobré porovnání.

"Servis v Čechách je dnes srovnatelný s tím, jaký je nabízený v zahraničí. Myslím, že čeští konzumenti si ani neuvědomují, že v některých restauracích dostanou za relativně málo peněz kvalitní servis," míní Pohlreich.

Dodává však, že mu přijde, že jsme se zatím nenaučili jej správně konzumovat. Spousta lidí má podle něj pocit, že si, obrazně řečeno, mohou o číšníka otřít boty.

Zdeněk Pohlreich si v poslední době nejvíc pochutnal na japonském jídle. Potěšilo jej také otevření vlastní restaurace. "Jsem moc rád, že jsme otevřeli japonskou restauraci Yamato na pražských Vinohradech," uzavírá Pohlreich.

Pardubický Apetit festival letos odstartuje na závodišti příští sobotu v deset hodin dopoledne. Nabídne prezentace kuchařů, restaurací, pivovarů či vinařství či kaváren. Také dvě pódia, na hlavním budou od jedenácti hodin probíhat kuchařská show, druhé je určené pro baviče a kapely.

Pokračovat se bude i v neděli, kdy proběhne vyhlášení vítězů soutěže Nejlepší pivo festivalu a Východočeská restaurace roku 2014.





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.