Kategorií bylo několik - pečivo, lahůdky, masné výrobky, mléčné výrobky, pivo nebo víno. Ocenění získalo jedenáct výrobců za jednadvacet produktů. Výherci měli své stánky na výstavě, takže bylo možné i ochutnávat.
Co musely potraviny splňovat? "Každý přihlášený musí k výrobku přiložit technologický list, kde podrobně popíše, jak produkt vzniká. Posuzujeme, zda jsou použité přísady z našeho kraje, ale i další složky výrobku. Rozhoduje chuť, kvalita, ale třeba i obal," vysvětlila členka hodnotící komise Dagmar Mocová, ředitelka Okresní agrární komory Mladá Boleslav.
Podotkla, že rozhodovat bylo těžké, protože z osmdesáti přihlášených výrobků měla většina výbornou kvalitu i chuť. Proto u devítičlenné komise o vítězi často rozhodoval jediný hlas.
Oceněné středočeské potravinyŘeznictví a uzenářství U Dolejších, Davle |
Králíka? Toho vykostíme tak za tři minuty. Všechno ručně,“ řekl při sobotním vyhlášení vítězů Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2012 Josef Petržílek. Ten ve své firmě Jatky Bojmany na Kutnohorsku zaměstnává sedm lidí. Od kraje dostal ocenění za dva výrobky - pečenou kachní roládu a králičí miniroládu.
Úplnými nováčky v soutěži byli manželé Březinovi, kteří v Kladně a nedaleké Velké Dobré provozují cukrárny Ňam Ňam. A rovnou získali ocenění za dva zákusky a zmrzlinu Bombato - pravá čokoláda.
Cukrářství se věnují již od roku 1993. Zmrzlinu Bombato ale prodávají teprve třetím rokem. Připravují ji podle vlastní receptury a říkají o ní, že jde o Rolls-Royce mezi zmrzlinami.
"Zpočátku jsme ji vyráběli jen pro sebe a kamarády. Ti nám vždycky doporučovali, abychom ji prodávali. Byli jsme ale dlouho přesvědčeni, že kvůli vyšší ceně by si ji lidé nekupovali. Zmrzlina měla ale okamžitý úspěch," uvedl majitel firmy Radek Březina.
Když hledali její název, chtěli být originální a zároveň toužili po něčem, co by připomínalo Itálii. Tak vybrali Bombato, což znamená završený, vyvrcholený.
Vyrábějí ji ve třinácti druzích - z ovoce i smetany. A čím je čokoládová Bombato tak výjimečná? "Je to, jako byste jedli sedmdesátiprocentní kvalitní tabulkovou čokoládu. Úplně drhne na jazyku. Je hodně silná. Zkrátka bomba," říká s úsměvem Martina Březinová, která má ve firmě na starosti výrobu, zatímco o obchod se stará manžel.
Zmrzlinu dodávají Březinovi nejen do svých dvou prodejen, ale také do Prahy, Plzně a na Mladoboleslavsko.
Medu bude málo, předpovídá včelař
Včelař Petr Samek z Řimovic na Benešovsku byl oceněn už poněkolikáté. Uspěl se třemi produkty. Včelaří čtyřicet let, ale teprve od roku 2000 profesionálně. Nyní se stará o dvě stě padesát včelstev. Věští, že letos nebude kvůli počasí medu dost: "Tohle studené jaro nevěstí nic dobrého. Zásobte se medem, nebude."
A tradičně uspělo i rodinné řeznictví U Dolejších z Davle, jejichž taliány jsou snad nejslavnější uzeninou z kraje. Letos ale vyhrála medvědí paštika. "Dáváme tam medvědí česnek. Spoléhali jsme na to, že to lidi zaujme, a nespletli jsme se. Nyní je to jeden z našich nejprodávanějších výrobků," zmínil František Dolejší, který uzeniny připravuje ještě podle receptů z první republiky.
Zemědělec je největší z expozic, kterou výstaviště v Lysé pořádá. Koná se na jaře a na podzim. Návštěvníci ji využívají především k nákupu sazenic, výpěstků, stromků, zemědělských potřeb, ale také třeba zahradního nábytku. Od čtvrtka do neděle minulého týdne ji navštívilo kolem dvaadvaceti tisíc lidí.